Muutin Lontooseen opiskelemaan syyskuun lopussa, ja näihin kahteen kuukauteen on mahtunut kolme suurta mielenosoitusmarssia, telttailua parlamentin aukiolla sekä viikko yliopiston valtausta – tämä kaikki vastalauseena lukukausimaksujen korotuksia ja korkeakoulutuksen rahoituksen leikkauksia vastaan.
Britanniassa on alkanut levottomuuksien aika, sanoo poliisi. ”Kun britit mellakoivat, koko maailma inspiroituu”, totesi eräs opiskelutoverini. ”Sitä tapahtuu nimittäin niin harvoin. Yleensä vain juomme teetä.”
Siltä ei ole viime viikkoina tuntunut. Muutin Lontooseen opiskelemaan syyskuun lopussa, ja näihin kahteen kuukauteen on mahtunut kolme suurta mielenosoitusmarssia, telttailua parlamentin aukiolla sekä viikko yliopiston valtausta – tämä kaikki vastalauseena lukukausimaksujen korotuksia ja korkeakoulutuksen rahoituksen leikkauksia vastaan.
Marraskuun 10. päivän suurmielenosoituksesta tuli mellakka. Sen jälkeen oli helppo arvata jatkoa seuraavan.
Mellakan jälkeen The Guardianin etusivu julisti poliisin sanoin maassa alkaneen uuden levottomuuksien ajan.
Taistelu on muuttunut ympärivuorokautiseksi ja siirtynyt kaduilta kampuksille: marraskuun lopulla vallattiin yli 20 yliopistoa. Valtauksia, istumaprotesteja ja muita tempauksia on suunnitteilla julkiseenkin tilaan – if you marketize our education, we will educate your market!
Alusta asti opiskelijaliikkeelle on ollut selvää, että kyse on ideologisesta siirtymästä kohti markkinayhteiskuntaa, jossa sivistyskin hinnoitellaan. Se, mikä alkoi suuttumuksesta lukukausimaksujen korotukseen, on laajentunut vastarinnaksi hallitusta, yhteiskunnan kaupallistamista ja sosiaalietuuksien leikkaamista vastaan.
Oma yliopistoni, School of Oriental and African Studies eli SOAS, vallattiin ensimmäisten joukossa, ja olemme istuneet sisällä nyt viikon. Nyt neuvotellaan siitä, kuinka selväsanaisesti koulun johto julkisuudessa tuomitsee säästöt, jotka leikkaisivat yhteiskunnallisilta ja taideaineilta jopa kaiken valtion tuen.
Vaikuttavimmat solidaarisuusviestit ovat tulleet ammattiliitoilta ja kansalaisjärjestöiltä: taistelette kaikkien yhteiskunnan vähempiosaisten puolesta!
Eräänä iltana muutama London Metropolitan Universityn luennoitsija tuli esittämään tukensa, tosin pyytäen laittamaan videokameran pois, etteivät saisi potkuja.
Hallitus äänestää säästöistä joulukuussa. Konservatiiveihin on luultavasti mahdotonta vaikuttaa, mutta painetta kohdistetaan liberaalidemokraatteihin: varapääministeri Nick Clegg etunenässä moni heistä lupasi vaalikampanjassaan olla nostamatta lukukausimaksuja.
Ja vaikka britit eivät mellakoi usein, muistaa moni että edellinen suuri opiskelijaliike torjui yliopistojen lukukausimaksut 1980-luvun puolivälissä.
Talvisessa saarivaltiossa on käynnissä taistelu, jonka voittaminen epäilemättä rohkaisi aktivisteja ympäri Eurooppaa toimimaan maksuttoman koulutuksen puolesta.
Lukukausimaksujen korotus hyväksyttiin Britanniassa 9.12.2010.
Fanny Malinen