Television ja elokuvateattereiden paras anti toukokuussa!
Voiman tv-liite
7.5. YLE Teema: Hamlet (Neuvostoliitto 1964) 1950–60-luvun neuvostoelokuvan katsomisessa vaaditaan toisinaan tietylle arkeologiselle aaltopituudelle virittäytymistä, mutta Grigori Kozintsevin syvällinen ja luovien elokuvallisten ratkaisujen terävöittämä Hamlet-tulkinta kuuluu esimerkiksi Mihail Kalatozovin Kurjet lentävät -elokuvan rinnalla kiistatta myös yleisen elokuvahistorian merkkiteoksiin.
Sunnuntaisin klo 23.30 Nelonen:Asema 62. Uusintanakin outoon yökyöpeliaikaan piilotettu poikkeuksellisen hyvin tehty mustan huumorin kyllästämä draamasarja kuvaa kuinka 9/11 -tapahtumien ja yleisemmin suurkaupunkielämän traumatisoimien newyorkilaisten palomiesten elämässä kytee ja savuaa muuallakin kuin työpaikalla.
24.5. YLE TV2: Dokumenttiprojekti: Kone 17. Seitsemän ohjaajan yhteistyönä rakentama, ajankohtaisuudessaan riipaiseva dokumenttielokuva siitä mitä kaikkea katoaa tai ohjautuu sivuraiteelle, kun Voikkaan paperitehtaalla 70 vuotta liki tauotta paperia jauhanut teollinen tuotantomasiina jää globaalin markkinatilanteen puristuksiin ja pysähtyy iäksi.
Tuomas Rantanen
_______________
Maailma kylässä. Elämäkerralliseen bestselleriin perustuvassa kertomuksessa vaalea kaunotar ihastuu lomamatkalla Keniassa häkellyttävän kauniiseen masaisoturiin ja muuttaa asumaan tämän luo alkukantaiseen paimentolaisyhteisöön.
Valkoinen masai -elokuvan päähenkilölle kahden kulttuurin ristiriitapaikat tulevat täydellisinä yllätyksinä: miehen ja naisen roolijako, alastomuusnormit, sukulaissuhteet, taikausko, kuoleminen, nuorten tyttöjen ympärileikkaukset, kaupankäynnin periaatteet ja mustasukkaisuus.
Elokuvaa on epäilemättä työstetty feministisenä selvitymiskamppailuna, mutta pohjimmiltaan tarina on gender-sokea. Naissankarille hänen elämänsä mies on eksoottinen lemmikki, johon hän voi heijastaa omaa näennäistä ennakkoluulottomuuttaan, mutta jolle hän on kyvytön antamaan tilaa tasavertaisen sukupuoliroolin rakentamiseen. Kulttuurinen hierarkia huipentuu kysymykseen lapsen huoltajuudesta: siinä miehelle ei edes kerrota isyyden raukenemisesta. Olisi nyt laittanut edes postikortin. (TR)
Hermine Huntgeburth: Valkoinen masai. Ensi-ilta 5.5. Kaksi tähteä.
_______________
Tie helvettiin. Draamadokumentti Tie Guantánamoon esittelee Yhdysvaltojen mielipuolista ihmismetsästystä terrorismin vastaisessa sodassa. Elokuvan pääosassa on Tipton Three -nimellä tunnettu brittipoikakolmikko. He lähtivät syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen Pakistaniin ja Afganistaniin ja joutuivat Yhdysvaltojen vankileirille Guantánamoon kahdeksi vuodeksi.
Lopulta heidät vapautettiin ilman syytteitä. Elokuvan anti on raaka katsaus leirin todellisuuteen. Elokuvan mukaan Guantánamossa on ollut yhteensä 700 vankia, joista 500 on vapautettu. Yhtään vankia ei ole tuomittu.
Elokuva on aihevalinnaltaan terävämpi kuin tarinaltaan. Käteen jää sähäkästi toteutettu poikien seikkailuelokuva, jossa tarina jää pinnalliseksi ja kritiikistä puuttuu kärki.
Elokuvan kuvauksissa Guantánamossa selvisi, että Eminemin musiikkia oli käytetty vankien kidutuksissa. Eminem suunnittelee haastavansa Yhdysvaltojen hallituksen oikeuteen. (HH)
Michael Winterbottom & Mat Whitecross: Tie Guantánamoon. Ensi-ilta 12.5. Kolme tähteä.
_______________
Poliittinen sankari. Sylvester Stallonen Rambossa lihallistama taistelijahahmo heijastelee 1980-luvun USA:n poliittista ilmapiiriä terävämmin kuin hyllymetri sosiologista kirjallisuutta. Ted Kotcheffin ohjaama Taistelija (1982) on sivuuttamaton sota-supersankari-toimintaelokuvan klassikko, jolla on monivivahteinen poliittinen sydän. Yhteiskunnasta vieraantunut hippihiuksinen John Rambo joutuu sikaniskapoliisien takaa-ajamaksi ja laittaa itsepuolustuksen nimissä hösseliksi.
George P. Cosmatosin Rambo II (1985) on arvoiltaan eri puusta. Mittatilaustyönä reaganilaisen ulkopolitiikan välineeksi rakennetussa pamfletissa Rambo pelastaa Vietnamiin sotavangeiksi joutuneita kavereitaan. Myös Peter MacDonaldin Rambo III:n (1988) elokuvataiteellinen arvo kalpenee sen poliittisen ulottuvuuden rinnalla. Nyt Rambo taistelee Afganistanissa neuvostosotilaita vastaan reilussa asevelihengessä talebansissien kanssa. Valtavirtaviihteen arkistoille alkaa virallisen poliittisen historian pikapäivitysten aikakaudella muodostua kiehtovaa todistusarvoa. (TR)
Rambo-triptyykki julkaistaan dvd:nä 17.5. Neljä tähteä./Yksi tähti./Yksi tähti.
_______________
Hannele Huhtala, Tuomas Rantanen