Jännittävä säävuosi 2010 on päättynyt, ja joitakin alustavia tilastoja on ehditty jo julkaista. Se ainakin on selvää, että maailmanlaajuisesti tarkasteltuna vuodesta tuli hyvin lämmin.
Jännittävä säävuosi 2010 on päättynyt, ja joitakin alustavia tilastoja on ehditty jo julkaista. Se ainakin on selvää, että maailmanlaajuisesti tarkasteltuna vuodesta tuli hyvin lämmin.
Sekä Yhdysvaltain sääviraston Noaan että Nasan mukaan vuosi 2010 oli yhtä lämmin kuin tilastohistorian siihen mennessä kuumin vuosi 2005. Havaintotilastot alkavat vuodesta 1880.
2010 oli kolmaskymmenesneljäs perättäinen vuosi, jonka keskilämpötila oli koko 1900-luvun keskiarvon yläpuolella.
Kaiken lisäksi 2010 melkein teki uuden lämpöennätyksen, vaikka sitä viilensivät sekä La Niña että auringon aktiivisuuden vähäisyys.
Onko uusi lämpöennätysvuosi siis tuloillaan ehkä jo piankin?
Yksittäisen vuoden täsmällinen sijoitus säätilastoissa ei toki ole yhtä olennaista kuin pitkän aikavälin trendi.
Maailman keskilämpötilan trendi näyttää lämpenevältä, ja suuntaus on samanlainen paitsi Nasan ja Noaan myös Britannian Met Officen ja Japanin ilmatieteen laitoksen tilastoissa.
Vuosi 2010 oli erityisen lämmin Kanadan itäosissa ja Grönlannissa, missä vuoden keskilämpötila ylitti pitkän aikavälin keskiarvon paikoin jopa yli viidellä celsiusasteella.
Kanadassa on koettu hämmentäviä ”talvihelteitä” myös nyt tammikuussa.
Nunavutin territoriossa on kärsitty plussan puolelle nousseista päivälämpötiloista, kun normaalisti olisi parikymmentä astetta kylmempää, kertovat Nunatsiaq Online ja CBC News.
Vuosi 2010 oli maailmassa tilastohistorian sateisin vuosi. Nämä tilastot alkavat vuodesta 1900.
El Niño ja La Niña ovat kaksi keskenään vuorottelevaa Tyynenmeren sääilmiötä, jotka vaikuttavat lämpötiloihin ja sademääriin muun muassa Australiassa.
Viime vuoden puolivälissä El Niño vaihtui La Niñaksi, joka on sittemmin kehittynyt yhdeksi voimakkaimmista La Niña -tapahtumista puoleen vuosisataan.
Tyypillinen La Niña tuo Itä- ja Pohjois-Australiaan sellaisia sateita, jotka muutoin sataisivat merellä. Viime vuosi päättyikin Australian itäpuoliskossa varsin tulvaisissa tunnelmissa.
Vuodesta 2010 tuli Queenslandin osavaltion kaikkien aikojen sateisin.
Ja niinpä taas kerran keskustellaan siitä, mikä osuus ilmastonmuutoksella voisi olla tämänkertaiseen sään ääri-ilmiöön.
Vuosi 2010 oli toki paljon enemmän kuin mitä Sääaseman lyhykäiseen katsaukseen mahtuu. Sääharrastajille suosittelemme silmäiltäväksi Noaan kokoamaa taulukkoa ja karttaa viime vuoden merkittävimmistä sääilmiöistä.
Kirjoittaja on luonnontieteisiin orientoitunut tiedon sekatyöläinen, joka opiskeli biologiksi suomalaisessa sivistysyliopistossa. Hän pitää kysymyksistä enemmän kuin vastauksista.
Ilmasto muuttuu, muuttuuko kestävä kehitys. Kansainvälinen konferenssi 10.–11.2. Helsingin yliopiston päärakennuksen pienessä juhlasalissa kello 9–17.
Lue myös Arundhati Royn artikkeli Käskynjako.
Maria Haanpää