Lukuaika: < 1 minuutti

Kuinka Keravan käy?

Monologeja epävarmuuden ajasta Keravan taidemuseo Sinkassa 30.10.-29.12.

Keravan taidemuseo Sinkan seinällä vilisee keravalaisia päättäjiä ja kuntalaisia. He pohtivat sanaselityksin työelämän muutosta yhteisötaidenäyttelyssä Monologeja epävarmuuden ajasta.

Taiteilijat Vili Nissinen ja Mikael Kinanen pyysivät keravalaisia kertomaan, mitä heidän mielestään tarkoittaa ”paskatyö” tai mitä heille tulee mieleen sanasta ”yrittäjä”.

Kinasen mielestä puhetapaa ei määritä yhteiskuntaluokka tai ammatti vaan ikä.

”Paskatyö on usean mielestä sellaista, jossa ihmisarvo on alhainen eikä työstä ole kenellekään hyötyä. Nuoret arvostavat työtä, mutta ehkä he ajattelevat enemmän eettisyyttä”, Nissinen sanoo.

Epävarmuuden ajassa näkyvät sukupolvien erilaiset käsitykset ja odotukset työelämästä.

Nuori on ehtinyt jo tottua lyhyisiin työsuhteisiin ja huonoihin työehtoihin.

Näyttelyn varsinaiset monologit esittää seitsemän näyttelijää. Kertomukset kuuluvat esimerkiksi vuokratyöläiselle, paluumuuttajalla ja työuupuneelle.

Työkkärissä vaan sanottiin, et laita CV:hen motto. Se auttaa erottumaan. Siis mikä? Tyylinkö: ”Istu, ettei pieru karkaa”.

Taiteilijat painoivat ehdotetusta motosta pinssejä, joita saa näyttelystä.

Keravalla on käynnissä yt-neuvottelut, joissa keskustellaan 150 ihmisen vähennystarpeesta. Museonjohtaja Arja Elovirta ei osaa sanoa, mitä neuvottelut merkitsevät taidemuseon toiminnalle. Myös Sinkka elää epävarmuuden aikaa.

”Todellisuus kaatuu päälle. Tämä on laajempi ja tähän aikaan liittyvä ilmiö”, hän sanoo.

Minea Koskinen