Lukuaika: 2 minuuttia

Korallit kuolevat

Ryöstökalastus & taitamattomat sukeltajat vauhdittavat meriluonnon tuhoa Indonesiassa.

Komodon luonnonpuisto, Indonesia, huhtikuu 2012.

Sukeltaja laskeutuu pinnan alle Tatawa Besar -nimisessä sukelluskohteessa, joka sijaitsee Korallikolmioksi kutsutulla alueella. Vastaan ei ui koralliahvenia, keijukaloja eikä karettikilpikonnia, vaikka hän on tottunut näkemään niitä täällä runsaasti.

Sitten syy paljastuu: koralliriutta on tuhoutunut 500 neliömetrin alueelta.

Asialla ovat olleet laittomat kalastajat, jotka käyttävät kalastukseen räjähteitä.

Kohde ei ole ainoa tuhoutunut, ja niin tuhoa todistaneet sukeltajat kuin asiasta huolestuneet luonnonsuojelijatkin ovat nousseet vaatimaan Indonesian hallitusta parantamaan alueen suojelua.

”Kyse ei ole muutamasta sukelluskohteesta vaan kestävästä kalastuksesta ja sen hyödyistä paikallisille yhteisöille”, tohtori Peter J. Mous kirjoitti avoimessa kirjeessään The Jakarta Post -lehdelle. Mous oli aktiivisesti mukana Komodon luonnonpuiston suojelussa kymmenisen vuotta sitten ja on seurannut alueen tilannetta myös sen jälkeen.

”On tieteellisesti todistettu tosiasia, että kalastuskunnat hyötyvät alueista, jotka on suojeltu kalastukselta – tällaiset alueet auttavat ympäröiviä kalavesiä pysymään terveinä.”

Indonesian, Filippiinien, Malesian, Papua-Uuden-Guinean, Salomon-saarten ja Itä-Timorin rajaamaa Korallikolmiota pidetään, vielä toistaiseksi, yhtenä maailman monimuotoisimmista elinympäristöistä.

Laittoman kalastuksen lisäksi suurimpia uhkia Korallikolmiolle ovat ilmastonmuutos ja saastuminen.

WWF:n arvion mukaan alueella elää 100 miljoonaa ihmistä, joiden elinkeino on uhattuna, mikäli suojelutoimiin ei ryhdytä.

Komodon luonnonpuisto on arvostettu sukelluskohde. Sen voimakkaissa virtauksissa sekoittuvat Intian ja Tyynen valtameren vedet, mikä houkuttelee paikalle poikkeuksellisen monimuotoista merenalaista elämää aina delfiinejä ja paholaisrauskuja myöten.

”Vaikka monet kohteet ovat edelleen loistavassa kunnossa, melkein kaikissa niistä on nähtävissä kalakantojen pieneneminen ja osassa vakavia vaurioita”, Komodon vesillä toimiva sukellusyrittäjä, sukellusjärjestäjien liiton edustaja Greg Heighes kertoo.

Kalastus räjähteillä tai syanidilla on lyhytnäköinen tapa, joka ehkä tarjoaa yhden ison saaliin, mutta ylikalastuksen lailla pikkuhiljaa tuhoaa alueen kalakantoja – ja ennen kaikkea koralleja ja tämän seurauksena vedenalaisen elämän monimuotoisuutta.

Syy korallien tuhoon ei silti ole yksin kalastajissa. Vaikka vastuullisesta luontomatkailusta onkin povattu pelastusta Komodolle, myös jotkin epäammattimaisesti toimivat sukellusyritykset kuormittavat luontoa.

Taitamattomat sukeltajat, ankkurointi väärään paikkaan ja riuttakoukkujen käyttö voivat aiheuttaa koralleille paikoitellen jopa enemmän tuhoa kuin räjähdekalastus.

”On ajan kysymys, koska sukeltajien jatkuvasti kasvava määrä alkaa aiheuttaa vaurioita koralleille. Sellaisiin kohteisiin, jotka näyttävät kärsivän, voisi asettaa rajoituksia”, Greg Heighes sanoo.

_______________

Komodon kohtalonhetket

– Kaakkois-Aasian Korallikolmiota pidetään maailman monimuotoisimpana elinympäristönä. Alueella sijaitsee 30 prosenttia maailman koralliriutoista, ja siellä elää 35 prosenttia kaikista koralliriuttojen kalalajeista.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

– Korallikolmion alueen jakavat kuusi maata: Indonesia, Filippiinit, Malesia, Papua-Uusi-Guinea, Salomon-saaret ja Itä-Timor.

– Korallikolmion kalat ja muut eliöt tarjoavat elannon jopa 120 miljoonalle ihmiselle.

– Korallikolmiossa sijaitsee maailmanperintöluetteloon listattu Komodon luonnonpuisto, joka koostuu vulkaanisista saarista ja niitä ympäröivästä merialueesta.

– Synkimpien ennusteiden mukaan Korallikolmio tuhoutuu tämän vuosisadan aikana, kun merten lämpötila, happamuus ja merenpinta nousevat ja huonosti hoidetut rannikot vaurioituvat. Tämä johtaa ilmastopakolaisuuteen: kymmenetmiljoonat ihmiset lähtevät rannikoilta kaupunkeihin paremman elannon perässä.

Kalle Heino

  • 6.6.2012