Lukuaika: 4 minuuttia

Kiinalaista terapiaa

Falun Gong -harjoitukset vaikuttavat voimakkaasti keskushermostoon. Liikkeillä avataan meridiaanit, jolloin energia, veri ja nesteet pääsevät virtaamaan.

Tapaamme Helsingin Töölöntorilla. Punatukka, pitkä ja hoikka Tutteli Hammermann tulee nurkan takaa, Ruusulankadun ja Mannerheimintien risteyksestä. Hän on juuri tehnyt sopimuksen: vuokrannut uudet hoitotilat kiinalaisen lääketieteen terapeutin työtä harjoittaakseen.

Töölöntori on Tuttelille monin tavoin läheinen paikka. Hän on asunut talossa sen laidalla, elänyt muutenkin suuren osan elämästään Töölössä. Ja Lauttasaaressa, uudemmassa Töölössä.

Tutteli Hammermann rakastaa Helsinkiä, sen rantoja ja luontoa. Luonto ja terveys ovat häntä aina kiinnostaneet, ja menetelmät miten hoitaa itseään luonnollisin keinoin. Hän on ollut aina terve, mutta heilahdellut kahden ääripään välissä: masentuneisuuteen taipuvaisen väsymyksen ja spontaanin ”ärtsyn” reagoimisen: ns. totuudenpuhumisen välillä.

”Se johtuu kosteussyndroomasta, perna-mahalaukkuelementin heikkoudesta”, hän sanoo. Istumme lämpimän syyskuun auringossa torikahvilan jakkaroilla.

Tutteli Hammermann työskenteli tv-kuuluttajana vuosina 1974–95. Ja nyt ehkä muistattekin, sattui jotakin, hänet erotettiin. Ensin vuonna 1993 oli ohjelma Greenpeacesta, ”muka paljastusohjelma”. Kuuluttaja päätti olla rohkea ja varoittaa katselijoita sen yksipuolisuudesta etukäteen.

Sitten joulukuussa 1994 hänen piti kuuluttaa Ilmestyskirja. Nyt. -elokuva. Töihin mennessään häntä alkoi kaihertaa: nuoret ihmiset eivät ehkä tiedä Vietnamin sodan seurauksista, ympäristötuhoista ynnä muusta mitään. Nauttivat vain actionleffasta.

”Yritin kaivella faktoja, tehdä tietosanakirjan avulla referaattia 25 vuotta sitten päättyneestä sodasta ja sen seurauksista. Tietysti se oli tyhmä yritys, päähänpisto, mutta halusin valistaa ihmisiä”, hän sanoo nyt.

Siihen eli potkuihin joka tapauksessa loppui hänen kuuluttajan uransa. Uusi oli kuitenkin alkanut kehkeytyä jo vuodesta 1988 lähtien. Se taas liittyy aiheeseen, jonka takia Tutteli Hammermannia nyt haastattelemme: Falun Gong -menetelmään. Hammermann on sen harjoittaja.

Ihmisoikeusjärjestöt vahvistavat, että syyskuuhun 2002 mennessä ainakin 477 Falun Gongin eli Falun Dafan harjoittajaa on kuollut kidutukseen Kiinassa. Kymmeniä tuhansia on viety mielisairaaloihin ja työleireille. 200 000 on vangittu. Falun Dafa -kultivointimenetelmän perustana ovat totuudenmukaisuuden, laupeuden ja kärsivällisyyden hyveet.

Vuonna 1988 hän siis osti hierontakirjan, ja siinä oli myös shiatsu-hierontaa. Hän kokeili sitä omin päin, ihastui, meni shiatsu-kurssille ja oli vihdoinkin löytänyt – mitä monenlaisimpia töitä tehtyään – oman juttunsa.

Siitä alkoi hänen vähittäinen kouluttautumisensa kiinalaisen lääketieteen harjoittajaksi ja terapeutiksi. Terapeuttina Tutteli antaa shiatsu-hierontaa ja akupunktiota sekä luennoi terveysasioista.

”Jo pitkään olin etsinyt itselleni sopivaa itsehoitomenetelmää ja kokeillutkin muutamia. Kerran olin suurilla Hengen ja tiedon messuilla, siellä oli joitakin ruotsalaisia, jotka esittelivät Falun Gongia. Heidän kasettinsa, kirjansa ja musiikkinsa olivat hyvin edullisia, ja menetelmät vaikuttivat helpoilta. Laitoin nimeni listaan, että minuun voi ottaa yhteyttä, jos he tulevat Suomeen… niin jouduin mukaan”, Tutteli kertoo.

Hän on harjoittanut Falun Gongia nyt viitisen vuotta. Yleensä kotona, aamuisin, sen verran kun on aikaa. Näin hän virittää itsensä valveillaoloon, päivän toimintaan ja mielen tasapainoon.

Tutteli Hammermannille viiden yksinkertaisen liikesarjan päivittäin tekeminen merkitsee itsekurin ja kolmen hyveen harjoittamista.

”Fyysinen pinnistely konkretisoi kilvoittelun: ei anna kaikenlaisille mielihaluilleen valtaa. Voi hetken miettiä, kutsuuko kahvikuppi, sortuuko leivokseen, onko ostos ihan välttämätön.”

Hän on myös saanut malttia valmistaa itselleen kunnollista ruokaa. Jalkoja aikaisemmin vaivanneet hämärät säryt ovat kadonneet. Hän on alkanut kuunnella itseään.

Falun Gongin eli Falun Dafan harjoittajia on Kiinan ulkopuolella 55 maassa. Kuten Kiinassa, hekin harjoittavat liikkeitä mielellään yhdessä, esimerkiksi puistoissa. Osa Falun Gongin harjoittajista pyrkii myös vaikuttamaan Kiinan ihmisoikeustilanteeseen. Monet poliitikot ovat vedonneet Kiinaan vaatien vainon lopettamista.

Miten Falun Gong sitten eroaa muista kiinalaisista itsehoitomenetelmistä? Liikkeet sinänsähän ovat ikivanhoja ja perustuvat taolaiseen ja buddhalaiseen perinteeseen.

Tutteli arvelee eron piilevän siinä, ettei Falun Gong itse asiassa ole kovinkaan fyysistä. Mutta meditatiiviset liikkeet vaikuttavat voimakkaasti keskushermostoon. Liikkeillä avataan meridiaanit, jolloin energia, veri ja nesteet pääsevät virtaamaan.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

”Opit hakemaan oikean asennon, ja silloin energia virtaa, ja se parantaa. Ja kun nivelet ja meridiaanit ovat auki, sen jälkeen muilla liikkeillä otetaan kosmoksesta energiaa ja poistetaan itsestä huonoa energiaa.”

Kysyttäessä, mitä oikein tarkoittavat esimerkiksi käsitteet gong ja dafa, Tutteli huudahtaa: ”Apua, odotas nyt! Gong tarkoittaa menetelmää, joka kasvattaa korkeampaa energiaa, Fa on laki ja Lun on pyörä… Mutta mitä ne oikeastaan meille kertoo?” hän kysyy vastaan.

Enemmän Tuttelia kiinnostaa – ja hieman huolestuttaa – Falun Gongin saama väritys länsimaissa. Jos tapaisi opettaja Li Hongzhin, hän haluaisi kysyä tältä: Onko toiminta menossa suuntaan, joka ei ehkä ole liikkeen tarkoitus?

”Sanotaan, että Falun Gong ei ole uskonnollinen eikä poliittinen liike, mutta siitä on alkanut tulla. On tietysti tärkeää, että Kiinan ihmisoikeuksiin kiinnitetään huomiota, ja on hyvä, että on aktivisteja, jotka kulkevat ahkerasti ympäri maailmaa pitämässä näitä asioita esillä.”

”Minä olen vähän sivussa tästä –. Suomessa ihmiset ovat aika ennakkoluuloisia. Jos asia voimakkaasti liitetään ihmisoikeuskysymyksiin, se voi karkottaa ryhtymästä harjoittamaan sinänsä hyviä liikkeitä”, Tutteli arvelee.

Miksi arvelet, että Falun Gong on levinnyt Kiinassa?

”Kiinassa on meneillään valtava murros. Rauhallinen asioiden tekeminen oikealla ajallaan on nyt vanhanaikaista.”

”Suosio johtuu ehkä siitä, että menetelmä on helppo oppia, ja valtavassa murroksessa tarvitaan menetelmää, jolla pysyä omana itsenään.”

Olisitko valmis harjoittamaan Falun Gongia tässä tutulla Töölöntorilla?

”Tämä on vähän ristiriitainen tilanne minulle –. Olen harjoittanut sitä messuilla mutta en kaupungilla: olen kuitenkin yksityisyrittäjä enkä halua kauheasti leimautua. Toisaalta haluan, että ihmiset saavat oikeata tietoa”, Tutteli Hammermann vastaa.

Hän kertoo epäröineensä myös tähän haastatteluun suostumista.

Edellisenä viikonloppuna Tutteli Hammermann oli ympäristötoimittajien matkalla Mekrijärvellä. Seuraava on munuaisviikonloppu: kiinalaisen lääketieteen kouluttaja kurssittaa. Muutenkin Tutteli on meneväinen, aktiivinen ihminen. Hän on jo vuosia kuulunut kaavatoimikuntaan Lauttasaaressa puolustaen rantojen rakentamattomuutta. Lauttasaari-lehteen hän kirjoittaa ympäristöasioista.

”Uskallan olla rohkea aika ajoin, olen taistelija, olen aina halunnut pelastaa meidät kaikki, siksi olen suostunut muun muassa luottamustoimiin”, hän luonnehtii hyvin miellyttävällä äänellään. Esimerkiksi päivähoitoaktivistina hän toimi Helsingin kaupungin sosiaalijaostoissa.

Hän myös haluaa terapeuttina rohkaista ihmisiä tekemään ratkaisuja elämässään.

Falun Gongin myötä Tuttelin vauhtiin ja spontaanisuuteen – ”maksan tulen karkaamiseen” – on tullut mukaan harkitsevaisuutta. Edelleen hän kyllä kuuluu lukemattomiin hyviin yhdistyksiin, mutta ei sentään enää heilu joka paikassa: maksaa vain jäsenmaksut. Silti, jos vallankumous tehtäisiin sosiaali- ja terveydenhoidossa, niin siihen hän lähtisi eturintamassa mukaan!

Hän on ollut kahdessa avioliitossa ja yhdessä avoliitossa, tytär on 29-vuotias. Vuodesta 1987 Tutteli, 55, on elänyt sinkkuna.

”Itsekseni mutta en yksinäisenä. Tietyllä tavalla olen sen itse valinnut. Ei ole tärkeää, että on joku, tärkeää on, että on tilaa. En ala enää hoivata enkä opettaa ketään. Tarjonta on huonoa.”

”Mutta ehkä Falun Gong auttaa tässäkin”, Tutteli Hammermann nauraa nostaen kädet kasvoilleen. ”Vaikka on hetkiä, jolloin kaipaisi ihmistä rinnalleen, niin kuitenkin kokee itsensä vahvaksi. Ei ole suomuja silmillä.”

Mestari Li Hongzhi (s. 1951) esitteli Falun Gong -kultivointimenetelmän Kiinassa vuonna 1992. Menetelmä rekisteröitiin Qigongin kiinalaiseen tutkimusseuraan ja sai viranomaisilta tunnustuspalkintoja kansalaisten terveyden edistämisestä. Vuonna 1996 valtion kustantama Li Hongzhin teos Zhuan Falun oli myydyin kirja Pekingissä.

Samana vuonna Li Hongzhi veti Falun Dafan pois Quigong-seurasta ja siirtyi luennoimaan ulkomaille.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Vuonna 1997 Kiinan hallitus arvioi kannattajamääräksi 70 miljoonaa, mikä oli jo enemmän kuin kommunistisen puolueen jäsenmäärä (60 miljoonaa).

Vuonna 1999, ennen kuin presidentti Jiang Zemin heinäkuussa kielsi ja kriminalisoi Falun Gongin harjoittamisen, harjoittajamääräksi arvioitiin sata miljoonaa.

Nykyisistä harjoittajamääristä Kiinassa ei tiedetä.

Suomeen menetelmä tuli ensimmäisen kerran vuonna 1998. Liikkeet on opetettu muutamalle sadalle ihmiselle. Jyväskylässä, Oulussa ja Helsingissä järjestetään viikoittaisia maksuttomia harjoituksia. Helsingissä harjoituksia on tehty Hesperian puistossa.

Li Hongzhi asuu New Yorkissa. Hän on kieltänyt kaiken henkilöpalvonnan ja rahan keräämisen Falun Gongin nimissä.

Falun Dafan harjoittajien suomenkielisillä nettisivuilla www.falundafa.org esitellään Falun Gongin viisi harjoitusta. Sivuilta löytyvät myös Li Hongzhin teokset suomeksi & paikallisten yhteyshenkilöiden yhteystiedot Helsingissä, Jyväskylässä & Oulussa. Viimeiset uutiset Falun Dafan harjoittajien tilanteesta Kiinassa löytyvät osoitteesta www.faluninfo.net.

Katri Simonen

  • 9.9.2009