Lukuaika: < 1 minuutti

Kiikarissa Iran?

Sotahaukat hamuavat uutta kohdetta.

Helmikuussa Yhdysvaltain kongressin käsiteltäväksi tuotiin päätöslauselma, joka saattaa madaltaa kynnystä aloittaa sotilaalliset hyökkäystoimien Irania vastaan. Asiasta on uutisoinut muun muassa verkkolehti The Daily Beast.

Rebublikaani- ja demokraattisenaattoreiden Lindsey Grahamin ja Robert Menendezin mukaan nimetyssä Graham–Menendez-päätöslauselmassa todetaan, että jos Israel päättää hyökätä Iraniin, ”tulee Yhdysvaltain seistä Israelin rinnalla ja antaa diplomaattista, sotilaallista ja taloudellista tukea Israelin hallitukselle”.

Päätöslauselmalla on vankka tuki sekä senaatissa että edustajainhuoneessa. Yhdysvaltojen aseellista sekaantumista konfliktiin perustellaan muun muassa Iranin ihmisoikeusloukkauksilla.

Iranin sotilaallinen kapasiteetti on vaatimattomampi kuin Yhdysvaltain ja Israelin esittämät tulkinnat antavat ymmärtää. Tämä ilmenee Yhdysvaltain sotilastiedustelun vuonna 2010 Yhdysvaltain kongressille laatimasta selvityksestä.

Raportti kuvailee Iranin asevoimien rakennetta ”puolustukselliseksi” ja toteaa Iranin sotilasbudjetin olevan ”vaatimaton Lähi-idän muihin valtioihin nähden”.

Myös Yhdysvaltain puolustusministeriö teki vuonna 2010 selvityksen, jonka mukaan Iranin kyky sotilaalliseen voimankäyttöön maan rajojen ulkopuolella on ”vähäinen”.

Vuoden 2012 Global Militarisation Index listasi Israelin maailman militarisoiduimmaksi valtioksi. Iran löytyy indeksistä sijalta 34. Kaikki Lähi-idän valtiot Qataria ja Jemeniä lukuun ottamatta ovat Irania aseistetumpia.

Kirjoittajat ovat vapaita toimittajia. Artikkelin laaja versio Fifissä kertoo, miten Iranin demokratia-aktivistit kommentoivat Yhdysvaltojen aseelliseen uhkaan.

Airin Bahmani & Bruno Jäntti

  • 29.4.2013