Onko Antti Hakala hullu keksijänero vai podologian pioneeri? Erkki Pirtola vannoo Hakalan ihmeellisten tukipohjallisten nimiin, joilla alaraaja- & tukirankakivut katosivat hetkessä.
Yli 17?000:ta henkilöä pyrkii pääsemään eroon monenlaisista tukiranka- ja alaraajakivuistaan erikoisortoosien eli keksijä Antti Hakalan kehittämien kengänpohjallisten avulla.
Menin Hakalan vastaanotolle sietämättömien polvi- ja selkäsärkyjen takia. En voinut uskoa, että moisilla läpysköillä voisi hoitaa tehokkaasti vihlovaa särkyä, joka masensi ja teki liikkumisen mahdottomaksi.
Saatuani tuet mieleni muuttui täysin. Säryt vähenivät kävellessä askel askeleelta ja lopulta katosivat kokonaan!
Hakalan podologisella tutkimusklinikalla Helsingin Museokadulla käy ihmisiä yhtenään. Hakala ei mainosta itseään. Kivuista eroon pääseminen on parasta mainosta. Vastaanotolla on kotoisa tunnelma: Hakalan thaimaalainen vaimo tarjoilee kahvia ja teetä. Itse podologi kertoo kaikille tuki- ja alaraajaongelmien syistä ja seurauksista ja tukipohjallistensa tehoista.
Ei tunnu turhauttavalta, vaikka aika kuluu ja potilaita saapuu, sillä 81-vuotiaan mestarin humoristinen esitystapa lumoaa kuulijat asiantuntemuksellaan.
Eräs nainen näyttää vaivaisenluunsa. Hakalan mukaan nimitys on väärä, koska kyseessä on luun vääristymä, joka voidaan suoristaa pohjallisilla.
Hakala näyttää röntgenkuvan korkokengistä. Kuva saa kuulijat haukkomaan henkeään!
”Tällaiset korkokengät pitäisi kieltää lailla kaikkialla maailmassa!” Hakala sanoo. ”Normaali ihminen ottaa päivittäin tuhansia askeleita. Jokainen askel on arvokas. Oikeanmuotoiset kengät ovat jalkojen terveyden perusta ja ehkäisevät myös tukirangan monenlaiset oireet ja kipuilut.”
Hakala havaitsee jo ihmisen asennosta vinoutumat. Hän katsoo erästä asiakasta ja kertoo tämän vasemman alaraajan olevan pidempi kuin oikean. Hakala kysyy tältä, onko hänellä kenties kipua ristiselässä ja nimenomaan oikealla puolella sekä lonkassa ja pakarassa ja saa myöntävän vastauksen.
”Keksin puolivahingossa syyn miesten ikävään jalkahikeen vuonna 1971. Ryhdyin tositoimiin ja kehitin sampoon, joka poistaa haitan kerralla.”
Samalla Hakala teki uusia löytöjä.
”Tutkiessani kymmeniä tuhansia jalkoja havaitsin alaraajojen pituuseron sekä lukuisia muita fysiologisia erilaisuuksia. Ymmärsin, että suurin osa monenlaisista tukirankakivuista johtui nimenomaan näistä eroista.”
”Jokaisen ihmisen jalat ovat yksilölliset”, Hakala kertoo. ”Tutkin tarkkaan asiakkaan jalat ja kengät. Ortoosit valmistamme näiden tietojen perusteilla. Tukiranka oikenee, ja kolotukset poistuvat kävellessä muutamassa päivässä.”
Lonkkaleikkaukset maksavat hurjia summia valtiolle. Hakalan menetelmällä voitaisiin aikaansaada tuntuvia säästöjä ter-?veydenhuollossa ja palautettuna työtehona.
”Useat vaikeista vaivoista kärsineet huippu-urheilijat ja erikoisaloilla työskennelleet henkilöt ovat voineet palata terveinä omaan toimintaansa. Myös ikääntymisen mukanaan tuomat pitkittäis- ja poikittaiskaarien laskeutumat kohoavat pohjallisilla, pinnetilat avautuvat ja kivut katoavat.”
Hakala vei minut helsinkiläiseen Ressun lukioon Suomen keksijäin päiville. Silmiinpistävintä oli se, että suomalaiskeksijöitä ei arvosteta.
Eräskin suomalaiskeksijä esitteli vanhanaikaista kameralla varustettua kännykkämötikkää. Hän oli ollut Nokialla suunnittelijana ja tehnyt laitteen 1990-luvun lopulla, ensimmäisenä maailmassa. Se ei kelvannut päättäjille!
Siemens teki vastaavan myöhemmin ja vei suuret rahat. ”Keksijöiden asema on Suomessa huonompi kuin taiteilijoiden. Suomalaiskeksijät ajautuvat ulkomaille, kuten minullekin on käymässä. Keksijät ovat poik-?keusihmisiä kuten taiteilijatkin. He toimivat ylirationaalisella tasolla, ja keksinnöt pulpahtavat esiin yllättävästi kuten unissa.”
Hakala kertoo tarvitsevansa vain 4–5 tuntia unta. Ideat syntyvät usein niin sanotun rem-unen aikana aamuyöstä. Ortoosi-idea syntyi juuri siten.
”Ulkomailta keksintöäni kohtaan on osoitettu kiinnostusta, koska menetelmä vähentää turhia leikkauksia. Suomessa vain parikymmentä lääkäriä on osoittanut minua kohtaan aitoa luottamusta. Kunnioitan heitä hyvin paljon.”
Yhtäkkiä Hakalan viattomat tukipohjalliset laajentuvat sosiaalipoliittiseksi asiavyyhdeksi, johon kietoutuu koko suomalaisten paha olo. Miksi siitä ei haluta päästä eroon?
Hakalan mukaan suurin syy tähän on kateus ja pelko. Keksijät mielletään vaarallisiksi, koska he saattavat kumota vanhat piintyneet käsitykset yksinkertaisemmin ja halvemmin keinoin.
Lähden pois Hakalan Antin vastaanotolta hämmentyneenä. Oliko kaikki vain unta ja plaseboa? Väliäkö sillä, koska joka askeleella kivut vähenevät, ryhti oikenee ja tuntuu kuin olisin saanut uudet jalat.
_______________
Mies pohjallisten takana
Antti Hakala on 81-vuotias Tampereella keskikoulun käynyt keksijä. Keksittyään 1970-luvulla jalkahienpoistoaineen hän huomasi tuhansia jalkoja tutkittuaan, että ihmisten rankakivut johtuvat vääristyneistä kävelyasennoista.
Hän on kehittänyt kengissä pidettävät tukipohjalliset, joilla hän paransi ensin omat iskiaskipunsa pysyvästi vuonna 1981 ja sen jälkeen lähes sataprosenttisesti yli 17?000 potilasta, joukossa huippu-urheilijoita ja eräs maan isokenkäisimmistä johtajista, jonka vieressä Hakala poseeraa työhuoneen seinän valokuvassa.
Jokainen tapaus on arkistoitu, ja Hakala esittelee mielellään kirjemappeja: kiitollisia kiitoskirjeitä ”ihmeparantumisista”.
Hakalan ihmisen fysiologiaan perustuvaa keksintöä ei hyväksytä Suomessa sairaanhoidon piiriin.
Erkki Pirtola
_______________
Erkki Pirtola