Taideprojekti Kuori kysyy, onko taidetta romahduksen jälkeen.
Helsinkiläinen taiteilija Lauri Wuolio haluaa selvittää, mitä kulttuurille tapahtuu katastrofin keskellä. Yhdessä taiteilijakollektiivi Korkalon kanssa Wuolio kutsui taiteilijoita ympäri maailman tekemään taidetta kuviteltuihin ääriolosuhteisiin. Galleriatilana toimii katastrofialueille suunniteltu suojarakennelma, heksajurtta Kuori.
Wuolio innostui katastrofiajan taiteesta tutustuttuaan irlantilaisen ”katastrofikonsultti” Vinay Guptan ajatuksiin.
Gupta ylläpitää kansainvälistä hexayurt-verkostoa, jonka tarkoituksena on muun muassa jakaa ohjeita kestävien suojarakennelmien tekemiseen. Korkalo-kollektiivi halusi yhdistää heksajurttaan ajatuksen taiteen merkityksestä katastrofin aikana ja sen jälkeen.
”Uskon, että romahduksen jälkeen ihmiset alkavat automaattisesti kaivata musiikkia ja hyviä tarinoita. Taide on ihmisten luontainen tapa prosessoida asioita”, Wuolio miettii ja painottaa, että katastrofilla voidaan tarkoittaa hyvin monenlaisia asioita.
”Pointtina projektissa ei ole se, että varaudutaan pahimpaan, vaan se, että mietitään mitä hyvää haluamme suojella nykyisessä elämässämme. Ei ole tarkoitus leikkiä ydinkatastrofia.”
Helsingin Vallilassa sijaitsevassa Kuoressa järjestetään heinä- ja elokuussa katastrofiteemaa käsitteleviä näyttelyitä, esityksiä sekä työpajoja. Teoksia yhdistää myös se, että ne toteutetaan mahdollisimman vähillä resursseilla.
”Huvittavaa on, että vaikka sanoimme, ettei jurtassa ole sähköä, yli puolet hakemuksista sisälsi videoteoksia.” Projektin taustalla leijuukin vastalause materialismille ja teknologisoituneelle kulttuurille.
”Mielestäni on hullua, että esimerkiksi iso teknologiafirma pystyy määrittelemään sen, millä tavoin ilmaisemme itseämme”, Wuolio pohtii.
”On kiinnostavaa seurata mitä löytyy, kun kulttuuria aletaan tonkia raunioista.”
Myös galleriatilana toimiva Kuori rakennetaan mahdollisimman pienin kustannuksin. Lähes kaikki heksajurtan rakennusmateriaali on dyykattu tai saatu lahjoituksena.
”Tämä rahattomuus selvästi kirjoittuu projektiin, vaikka yritimmekin saada kaupungilta tukea. Ehkä elämme jo jonkinlaista katastrofin aikaa”, Wuolio hymyilee.
Kuori Helsingissä, Vallilan Hauhonpuistossa 20.7. alkaen aina elokuun loppuun. http://kuori.korkalo.com/
Iida Rauhalammi