Kuuluuko ansiosidonnainen päiväraha satunnaisesti itsenäisiä töitä tekevälle työttömälle?
Uudet laskutuspalveluja myyvät osuuskunnat, kuten Eezy ja Ukko.fi, herättävät närää työttömyyskassoissa.
Niiden kautta on voinut työskennellä yrittäjämäisesti olematta yrittäjä tai osuuskunnan jäsen. Tämän ansiosta moni työtön on saanut työllistettyä itsensä osittain, mutta säilyttänyt samalla mahdollisuuden nostaa soviteltua ansiopäivärahaa.
Ansiosidonnainen päiväraha on työttömyyskassojen jäsenilleen maksama työttömyysturva, jonka määrä lasketaan edellisen työsuhteen kuukausiansioiden perusteella. Soviteltua päivärahaa taas maksetaan työttömille, jotka työskentelevät pienimuotoisesti ja osa-aikaisesti. Työtulot vähentävät maksettua päivärahaa.
Tähän asti suurin osa laskutuspalveluiden kautta työskentelevistä on nostanut samalla soviteltua päivärahaa ongelmitta. Käytännöt ovat kuitenkin epäselvät, ja osa on saanut kielteisen päivärahapäätöksen.
Nyt kiistellään muun muassa siitä, pitäisikö palveluita käyttävät luokitella joksikin muiksi kuin työsuhteisiksi työntekijöiksi, kuten yrittäjiksi. Yrittäjä taas ei voi saada ansiopäivärahaa.
”Meidän kannaltamme asia on täysin selvä. Olemme työosuuskunta, jonka kautta työntekijät voivat saada palkkaa. Kukaan työntekijöistämme ei ole osuuskunnan jäsen, eikä näin myöskään missään mielessä yrittäjä”, Ukko.fin markkinointivastaava Olli Kopakkala sanoo.
Keskeinen kysymys on myös työajan seuranta. Työttömyysturvalain mukaan soviteltua päivärahaa voidaan maksaa vain niille, joiden kuukausittainen työaika ei ylitä 80 prosenttia alan kokoaikaisen työsuhteen enimmäistyöajasta.
Alkukesästä työttömyysturvan muutoksenhakulautakunta totesi, ettei kahdella Eezyn kautta laskuttavalla hierojalla ollut oikeutta nostaa töidensä ohella soviteltua päivärahaa. Perustelun mukaan hierojien työaikaa ei oltu voitu seurata asianmukaisesti, vaikka näillä olikin näyttää kuitit, joista työaika ilmeni.
Tämän jälkeen osa muistakin Eezyn käyttäjistä sai kielteisiä päivärahapäätöksiä. Pääasiassa kyse oli samasta perustelusta: työaikaa ei työttömyyskassojen mukaan voitu luotettavasti seurata.
”Tätä väittämää käytettiin myös sellaisiin työntekijöihimme, jotka olivat olleet töissä esimerkiksi vain kahden päivän aikana koko kuukauden aikana. Kiistettiin myös sellaisten työntekijöitten työaika, joiden työaikaa pystyimme valvomaan muun muassa ajopäiväkirjojen, tuntipohjaisen laskutuksen sekä toimeksiantajan suorittaman työajan kontrolloinnin avulla”, Eezyn perustaja Jouni Valta kertoo.
Työttömyyskassojen suhtautumisen taustalla on mahdollisesti sähköpostiviesti, jonka ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta lähetti kesällä SAK:laisten liittojen piirissä toimivien työttömyyskassojen johtajille.
Siinä viitattiin hierojien tapaukseen ja neuvottiin suhtautumaan varauksella ”Eezy-tyyppisiin puljuihin”.
Tämän jälkeen myös Rakennusliiton työttömyyskassan ja Työttömyyskassa Pron asenne Eezyn jäseniin muuttui.
”Ongelma on, että nämä firmat on osin suunniteltu työttömyysturvan näkökulmasta”, Ilkka Kaukoranta sanoo.
Ristiriitojen ratkomiseksi Työttömyyskassojen yhteisjärjestö tilasi työ- ja sosiaalioikeuden professori Seppo Koskiselta selvityksen asiasta. Sen mukaan osuuskuntamuotoisten laskutusyritysten kautta tehtävä työ pitäisi luokitella niin sanotuksi omaksi työksi, ei työsuhteiseksi työksi.
Käytännössä omaksi työksi luokittelu tarkoittaisi, että laskutuspalvelua käyttäville voitaisiin maksaa soviteltua päivärahaa ilman, että työajan valvonnalla olisi merkitystä. Luokittelun seurauksena kuitenkin olisi, että työ laskutuspalveluiden kautta ei välttämättä kerryttäisi niin kutsuttua työssäoloehtoa.
Kyseessä on vaatimus, että saadakseen ansiosidonnaista päivärahaa työttömyyskassan jäsenen on oltava ollut viimeisen 28 kuukauden aikana 34 kalenteriviikkoa palkkatyössä. Käytännössä laskutuspalvelua käyttävä tippuisi vähitellen ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiristä.
Eezyn Jouni Valta näkee, että taustalla on ammattiliittojen tavoite ”päästä epätoivotuista jäsenistä eroon” ja torpata laskutuspalvelujen toiminta.
SAK:n Ilkka Kaukorannan mielestä syytös on absurdi.
Työttömyyskassojen yhteisjärjestön toiminnanjohtaja Niina Jussilan mielestä ainakaan työttömyyskassoilla ei ole mitään laskutuspalveluja vastaan.
”Tavoitteena ei pitäisi olla, että kenenkään työttömyysturvaa viedään. Tietenkin ammattiliitoilla voi olla omat näkemyksensä asiasta, jos heidän mielestään kysymys ei ole työsuhteesta”, Jussila sanoo.
_______________
Mikä laskutuspalvelu?
Laskutuspalveluun rekisteröitynyt voi laskuttaa toimeksiantajalta tekemänsä työn, mutta saada tulonsa palkkana. Palvelu hoitaa työn sivukulut ja ottaa itse välistä muutaman prosentin maksun.
Käytännössä tämä mahdollistaa yrittäjämäisen toimintatavan ilman yrittäjäksi tai osuuskunnan jäseneksi ryhtymistä.
Palvelujen käyttäjinä on esimerkiksi luovien alojen tekijöitä, rakentajia, siivoojia, IT-ammattilaisia, kouluttajia ja konsultteja.
Eezyn ja Ukko.fi:n lisäksi vastaavaa palvelua tarjoaa esimerkiksi Odeal, joka toimii osakeyhtiömuotoisena.
Kalle Heino