Lukuaika: < 1 minuutti

Kajaanin katastrofialue

Teatteri antaa ensiapua.

”Afrikassa kyläyhteisöt kokoontuvat puun alle käsittelemään teatterin keinoin yhteisiä asioita, vaikuttamaan niihin ja pitämään toisistaan huolta”, kajaanilaiset teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijat Niina Piirainen ja Elsa Lankinen kertovat.

Ohjaajat vetävät Kajaanin Harrastajateatterin joulukuussa 2010 käynnistämää Teatterin Tarpeen Ensiapuryhmää. He uskovat, että myös suomessa tarvitaan yhteisöllisyyden kokemuksia. Ryhmä tekee humanitaarisen työn tavoin täsmäiskuja Kajaanin sosiaalisille katastrofialueille.

Kajaania ei heti miellä kriisialueeksi, mutta sosiaalinen katastrofialue voi tarkoittaa myös tilanteita, joissa yhteisö kokee painetta ja ajautuu konfliktiin. Kainuussa maaseutu on tyhjentynyt ja palvelut on ajettu kyläkouluja myöten alas. Kajaanin opettajankoulutuslaitos ja UPM:n paperitehdas on lakkautettu.

Teatterin Tarpeen Ensiapuryhmä kerää erilaisia katastrofeja kohdanneista yhteisöistä havaintoja ja materiaalia. Ryhmään kuuluu viisi 30–55-vuotiasta tutkija-esiintyjää.

Havainnoista työstetään esitys, joka kiertää katastrofialueilla. Tavoitteena on jakaa kokemuksia ja tarinoita. Piirainen ja Lankinen haluavat tuoda teatteria paikkoihin, joissa sitä ei yleensä nähdä. ”Teatteri kuuluu kaikille, ei ainoastaan tietyille yhteiskuntaluokille.”

”Pyrkimyksenä on löytää draaman keinoja, jotka auttavat yhteisöä näkemään tilanteensa toisin, tuovat iloa ja toivoa, sekä tarpeen vaatiessa ravistelua.”

Draamatyö on väylä purkaa ja käsitellä tunteita sekä saada vertaistukea.

”Kehoomme on kerääntynyt paljon tietoa, sekä positiivisia että negatiivisia kokemuksia. Draamaharjoitteet auttavat tunnistamaan ja käsittelemään tätä tietoa.”

Piirainen ja Lankinen arvostavat Kajaanin Harrastajateatterin yhteiskunnallista ja ajassa kiinni olevaa työskentelyä. Hyvinvointiyhteiskunnan tila – tasavertaisten mahdollisuuksien katoaminen, rahan valta ja yhteisöllisyyden puuttuminen – huolestuttavat nuoria ohjaajia.

”Teatterin Tarpeen Ensiapuryhmä haluaa antaa mahdollisuuden nähdä itsensä aktiivisena toimijana yhteiskunnassamme. Jokainen pieni hyvinvointia lisäävä teko on askel kohti vähemmän kylmää yhteiskuntaa. Kun ihminen kohtaa aidosti toisen ihmisen – maailman rauha on siinä.”

Ryhmän esitys on nähtävissä Kajaanin Harrastajateatterin Generaattori-näyttämöllä helmikuun 2011 lopussa.

www.kajaaninharrastajateatteri.fi

Tea Kalska

  • 13.12.2010