Arvostelussa Måns Broon kirja Joogan filosofia.
Joogaharrastus on viime vuosikymmeninä levinnyt kulovalkeana myös Suomen kaltaisessa protestanttisen ikiroudan maassa. Läntisessä versiossaan joogasta on usein karsittu sen hengellistä puolta. Kun fyysinen asana-harjoitus on varastanut pääroolin, joogasta uhkaa tulla silkkaa sanskritiksi ohjelmoitua urheilua.
Turkulaisen uskontotieteilijän Måns Broon Joogan filosofia syväsukeltaa joogan henkiseen perinteeseen. Teos sisältää suomennoksen intialaisen Patanjalin (n. 350 eaa.) legendaarisesta Yoga-sutrasta, joka selittää yksityiskohtaisesti joogin tien harhojen maailmasta lopulliseen vapautukseen.
Broo on pyrkinyt suomennoksessaan täydelliseen pikkutarkkuuteen, eli Yoga-sutra käydään läpi säe säkeeltä. Mukana on sanskritinkielinen sitaatti, translitteraatio, suomennos ja kommentaari.
Patanjalin pienen suuren tekstin voi lukaista läpi tunnissa tai sitä voi syventyä tutkimaan vuosikymmeniksi. Broon opus antaa mahdollisuuden kumpaankin. Intian kulttuurista kiinnostuneelle teos on arvokas, vakavalle joogan harjoittajalle välttämätön.
Måns Broo: Joogan filosofia. Gaudeamus 2010. 246 s. Viisi tähteä.
Tero Tähtinen