Lukuaika: 2 minuuttia

Hyvästi Hertsiga

Nuorisoasumis- ja kulttuurijärjestö Oranssi tarjoaa leivän lisäksi nuorille myös sirkushuveja.

Nuorisoasumis- ja kulttuurijärjestö Oranssi tarjoaa leivän lisäksi nuorille myös sirkushuveja.

“Ihmiset tarvitsevat muutakin kuin katon päänsä päälle”, toteaa Oranssin nuoriso-ohjaaja Otso Lapila. “Täytyy olla joku oma paikka, jossa voi vaan olla. Täysi-ikäisille paikkoja löytyy, mutta niitä tarvitsevat nuoretkin.”

Tällaisen tilan on tarjonnut Hertsiga, Helsingin Herttoniemessä vanhan ostoskeskuksen tiloissa sijaitseva nuorisotalo ja klubi.

Nuorisotalot ja vapaat nuorten tilat eivät ole kaupungin prioriteettilistojen kärjessä. Pätevästi toimiva Hertsiga suljetaan joulukuun lopussa.

“Eläkevakuutusyhtiö Varma osti tontin kaupungilta. Nyt viereinen ostoskeskus laajenee ja samalla tontille rakennetaan asuntoja”, Lapila toteaa.

Vuoden 2004 alusta toimineen Hertsigan lavalle on kavunnut niin aloittelevia bändejä kuin jo kannuksensa ansainneita, somalinuorten räp-kokoonpanon ITD:n ensiesiintymisestä Zen Caféseen.

“Aktiivisimman porukan ikähaitari on suurin piirtein 15–30 vuoden tietämillä. Sitten on tilaisuudesta riippuen paljon hajaosumia nuorempaan ja vanhempaan päin”, nuoriso-ohjaaja Lapila toteaa.

“Väkeä on tullut tietysti lähialueelta, mutta myös ympäri Helsinkiä. Välillä muista kaupungeista saakka.”

Toiminta on ollut Lapilan mukaan hallittua kaaosta.

“Mutta tärkeintä on se, että porukalla on ollut sama käsitys suunnasta. Välillä seinät ovat natisseet, mutta se ei ole este toiminnalle.”

Oranssin toiminnajohtaja Vesa Peipinen uskoo, että Hertsigasta on tullut tärkeä, koska sen toimintatavat ovat herättäneet luottamusta. Teineille ei kannata sössöttää säännöistä, jos heitä ei kohtele ajattelevina ihmisinä.

“Ihmisten oma luova hulluus luo ilmapiirin, josta byrokraattisuus on siivottu pois. Jos seinän väri ei miellytä, niin maalataan siihen graffiti.”

Moniarvoisuus- ja kulttuurisuus ovat olleet spontaanin toiminnan sivutuote, jonka on synnyttänyt keskinäinen kunnioitus. “Ovet ovat kaikille avoimet. Esimerkiksi somali- ja venäläisnuoret ovat löytäneet paikan omin päin”, Peipinen jatkaa.

Hertsiga on Oranssin ensimmäinen kantakaupungin ulkopuolinen tila. Itä-Helsingissä on selvästi ollut tarvetta tällaiselle paikalle. Hertsigan hyödyt eivät kuitenkaan rajaudu pelkkään viihdyttämiseen. Paikallinen poliisi on todennut Oranssin työntekijöille, että metroaseman ympäristön pikkurikokset ovat vähentyneet Hertsigan avaamisen jälkeen.

Toiminnanjohtaja Peipinen antaa pyyhkeitä kaupunkisuunnittelulle. “Alueelle rakennetaan paljon lisää asuntoja ja pyritään houkuttelemaan lapsiperheitä. Silloin pitäisi myös miettiä jotain tekemistäkin nuorille. Nyt näin ei tehdä.”

”Tämä on jo kolmas paikka, joka meiltä lähtee alta. Nyt voisi jo olla aika saada pysyvä tila, jota voisi kehittää hieman pidemmällä tähtäimellä”, Peipinen puuskahtaa.

Uusi vakituinen toimitila löytyy mahdollisesti Suvilahden voimalan alueelta, kuitenkin aikaisintaan vuoden puolentoista päästä. Klubi jatkaa elämäänsä vaihtuvissa paikoissa, muun muassa Helsingin Alppipuiston ilmaisilla kesäkeikoilla ja vallatussa Elimäenkatu 15 -sosiaalikeskuksessa.

Jos sen ovelle ei lyödä lautoja.

Jari Tamminen

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.