Työpaikkojen väärinkäytöksistä saa puhua.
Pyysin tätä juttua varten haastattelua parikymppiseltä naiselta, joka työskentelee myyjänä suuressa vaateketjussa. Hän kokee työnsä pakkotahtiseksi ja epäoikeudenmukaiseksi.
Kun ehdotin konkreettista tapaamisaikaa, hän perui viime hetkellä.
Nainen sanoi anteeksi pyydellen, että hänellä ei ole varaa menettää työpaikkaansa. Sekään ei auttanut, että lupasin tehdä hänet mahdollisimman anonyymiksi.
Huonot työnantajat eivät ole harvinaisia, osoittaa vasemmistonuorten Ilmianna pomosi -kampanja.
”Tämän kampanjan pitäisi oikeastaan olla turha”, toteaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso. Sitä se ei kuitenkaan ole.
Niinpä paraikaa odotellaan muutaman mahdollisen oikeusprosessin käynnistymistä. Yksi maksamatta jäänyt palkka on saatu perittyä takaisin.
”Mitä suurempi yritys, sitä täsmällisempää toiminta yleensä on”, SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto sanoo. ”Jotkut pienet firmat kokevat, että maksamatta jätetty kymppi on isokin voitto.”
Eniten ilmiantoja on sadellut palvelualalta. Ala onkin pienten ja keskisuurten yritysten villi viidakko.
”Nuoria soimataan joskus siitä, että he jäävät mieluummin kotiin makaamaan kuin menevät töihin. En ihmettele ratkaisua, jos työelämä on tällaista”, Lehto kärjistää.
Miten kävi vaateliikkeessä työskentelevälle nuorelle naiselle, joka ei suostunut haastatteluun? Hänen työpaikallaan suunnitellaan yhteydenottoa ammattiliittoon. Nainen itse vaihtaa maisemaa. Hän löysi oman alansa töitä ja päätti lähteä suuresta -ketjusta.
–––––––––––––––
Nuoren työntekijän huoneentaulu
1. Tee kirjallinen työsopimus. Sovi palkoista ja työajoista.
2. Selvitä työn sisältö.
3. Tutustu työehtosopimukseen.
4. Vertaile työsopimustasi, työaikojasi ja palkkaasi työkavereidesi kanssa. Silloin voitte puuttua yhdessä epäkohtiin.
5. Liity ammattiliittoon. Tiedät, minne valittaa.
–––––––––––––––
Bijou Brigitte boikottiin
Ilmianna pomosi -kampanja järjestää 8. helmikuuta 2011 mielenosoituksen työntekijöiden sananvapauden puolesta Helsingin käräjäoikeuden edustalla. Käräjäoikeudessa käsitellään tuolloin Bijou Brigitte -koruliikkeen entiseltä työntekijältä, Elina Karjalaiselta, vaadittua vahingonkorvausta.
Korvausta vaaditaan, koska entinen työntekijä perusti Facebookin liikkeen boikotointiin kehottavan ryhmän.
Bijou Brigitte ei uusinut määräaikaisia työsopimuksia vaikka taloon on palkattiin uutta väkeä. Yrityksen ja entisten työntekijöiden välillä on myös ollut kiistoja palkkasaatavista.
Bijou Brigitelle ei valmistelevan oikeuskäsittelyn perusteella ole syntynyt vahinkoa, eikä se ole edes yrittänyt eritellä vaatimustaan. Vaikuttaakin siltä, että yhtiö haluaa vain kostaa siihen kohdistetun arvostelun.
Bijou Brigitten vahingonkorvausvaatimus näyttää olevan ristiriidassa perustuslain turvaamaan sananvapauden kanssa. Ilmianna pomosi -kampanja muistuttaa, että kenellä tahansa on oikeus kehottaa kanssaihmisiään boikottiin.
Mielenosoitus työntekijöiden sananvapauden puolesta 8. helmikuuta Helsingin käräjäoikeuden edustalla, Porkkalankatu 13, kello 9.30–10.
Saila Keskiaho