Lukuaika: 2 minuuttia

lihan painajainen

Yksi CowParaden taiteilijoista on elokuvaohjaaja David Lynch, jonka taideteos Eat my fear ottaa kantaa lihan syöntiin ja lehmien teuraskuljetuksiin.

Tukholmassa kesällä ollut CowParade-tapahtuma antaa taiteilijoille mahdollisuuden luoda omia näkemyksiä lehmästä taideteoksena. Zürichistä vuonna 1998 liikkeelle lähtenyt CowParade on kansainvälinen taidetapahtuma, jossa taiteilijat tekevät lehmän muovikopiosta taideteoksen. Eri puolille kaupunkia ripoteltuja muovilehmiä sponsoroivat eri yritykset.

Yksi tapahtuman taiteilijoista on elokuvaohjaaja David Lynch, jonka taideteos Eat my fear ottaa kantaa lihan syöntiin ja lehmien teuraskuljetuksiin. Lynchin teoksen piti osallistua paraatiin jo New Yorkissa vuonna 2000, mutta teos sensuroitiin yleisöltä sen raakuuden ja pelottavuuden takia.

ElokuvistaMulholland Drive, Lost Highway ja Blue Velvet sekä tv-sarjasta Twin Peaks tunnetun Lynchin taiteilema Eat my fear -lehmä vangitsee pelon ja ahdistuksen. Muovilehmältä on sahattu pää irti, ja sen selässä on ammottava monttu, johon verenpunainen irtopää on asetettu. Kuonoa on sulatettu siten, että se näyttää kuoritulta lehmän iholta. Verta on ympäriinsä. Lehmän molempiin kankkuihin on isketty pystyyn haarukoita ja veitsiä, ja sen molemmissa kyljissä lukee ” eat MY fear”.

Lynch kertoo aiheen syntyneen lehmien tuntemasta pelosta siinä vaiheessa, kun niitä kuljetetaan teurastamolle. Lynchin lehmän vasen takajalka on siteessä, mikä toimii merkkinä teuraskuljetuksen aikana tulleista vammoista. Lehmät aistivat, mihin niitä ollaan kuljettamassa, ja ne tuntevat suurta pelkoa. Lehmä muodostaa ihmisen tavoin paljon adrenaliinia elimistöönsä. Lynchin mukaan syödessämme naudan lihaa, me kirjaimellisesti syömme myös lehmien juuri ennen kuolemaansa tunteman pelon.

Lynch on elokuvien teon ohella harrastanut taidemaalausta ja kuvanveistoa. Taideteoksissaan Lynch käyttää paljon orgaanisia materiaaleja ja pyrkii luomaan mahdollisimman todentuntuisia kokemuksia. Lynch on käyttänyt joissakin töissään materiaalina kuolleiden pieneläinten ruumiita.

Lynch kertoo projektissa kiehtovan vapaus tehdä lehmille, mitä haluaa. Vaikka lehmien toteutuksessa ei ole rajoja, Lynchin teos joutui sensuurin kohteeksi New Yorkissa, jossa sen katsottiin olevan liian raaka julkisella paikalla esitettäväksi. Lapset alkoivat jopa itkeä teoksen nähdessään, ja se poistettiin kadulta. Newyorkilainen galleria sai kuitenkin pitää Lynchin lehmää esillä näyttelyssään. Myös Tukholmassa teos oli esillä galleriassa.

David Lynchin uusimpiin projekteihin kuuluu muun muassa hänen kotisivuillaan www.davidlynch.com säännöllisesti ilmestyvä sarjakuva, joka on Lynchin omaa käsialaa.

Teppo Hovi

  • 9.9.2009