Maaseudun ITE-avantgarde kukkii myös Virossa.
Maaseudun ITE-avantgarde kukkii myös Virossa. 30 kilometriä Pärnusta etelään vievän tien varrella nousee Villu Vaargasin kivestä ja puusta rakentama ruohokattoinen talo. Noin viisikymppinen jässikkä kertoo selvinneensä kommunismista tekemällä töitä, joita muut eivät tehneet.
Vaargas on ollut muun muassa ruumiiden etsijä, ja koska hän on nähnyt ihmisen kaikin tavoin kuolleena, on hän itse eläväinen. Nyt hän aikoo selvitä kapitalismista ja EU:n lamauttavista säädöksistä omatoimisuudellaan.
Kaustisten Pauannetta muistuttava sulavaharjainen rakennus on täynnä mitä voimakkainta käytännöllistä puutaidetta: vänkyräoksista tehtyjä divaaneja, pöytiä ja kaappeja. Tarumaista kivistä tulisijaa koristavat tulihenkiset veistokset.
Vaargas on tyypillinen ITE-oppinut, joka naureskelee sille, että akatemiassa opetetaan kuusi vuotta piirtämään kuin sirkuskarhuja taiteilemaan. Hän tekee villisti Jumalan antamilla kyvyillä. Vaargas on palannut juurilleen lapsuuden muistoihin käsityöläisyydestä ja jatkaa sitä ikiomalla tyylillään.
Villu Vaargasin idea on tehdä talostaan omaperäinen ravintola, jolle ei ole vertaa ja joka on vuokrattavissa tilaisuuksiin. Nyt tila toimii verstaana, joka työllistää muutaman harjoittelijan. Missäpä voikaan opiskella puuveistoa ITE-meiningillä!
Virossa on vanha käsityö- ja kansantaideperinne, tanssit ja laulut ovat olleet tärkeä osa kansallisen identiteetin säilymistä yli neuvostoajan. Meillä nämä muodot ovat pikemminkin museaalisia, vaikka luovalla mielikuvituksella niistäkin löytyisi uuden itua.
Vaargas näyttää mallia ITE-rakentajana. Mutta millaista olisi vaikkapa ITE-tanhu ITE-kuteissa säestettynä ITE-soittimilla tehdyllä ITE-musiikilla ITE-arkkitehtuurissa?
Erkki Pirtola