Lukuaika: 2 minuuttia

hallitus esittää uusia nuorisovainon muotoja

Viranomaisemme tuntien on oletettavissa, että viinaksia ruvettaisiin etsimään sellaisten tyyppien kasseista, joiden pärstä ei miellytä.

Keskusta-demarivetoinen hallituksemme antoi taannoin esityksen, jonka mukaan poliisille tulisi oikeustehdä alaikäisille henkilötarkastus etsiessään näiltä laittomasti hallussapidettyjä viinoja. Tiedotusvälineissä kerrottiin, että käytännössä se tarkoittaisi poliisin oikeutta suht mielivaltaisesti kaivella nuorten kasseja ja taskuja juotavaa etsiessään. Henkilötarkastus tosin on hyvin laaja käsite ja sisältää myös riisuttamisen, jota meidän viranomaisemme toisinaan soveltavat toisinajattelevien nöyryyttämiseen.

Tiedotusvälineissä puhuttiin kuitenkin lähinnä kassien ja taskujen kaivelusta, joskaan ei ole vielä tullut vastaan ketään, joka olisi piilottanut juovutusjuomia kaatamalla niitä taskuunsa. Viranomaisemme tuntien on oletettavissa, että näitä viinaksia ruvettaisiin nyt etsimään tyypeiltä, joiden pärstä ei miellytä. Marginaalisia alakulttuureja edustavat nuoret ja värilliset olisivat kaiketi kiusanteon polttopisteessä.

Ennen kuin tällaisia neronleimauksia ruvetaan lakitekstiin lisäämään, kannattaa tarkastella asiaa monelta kantilta. Ensinnäkin, pitäisikö perustuslain takaama koskemattomuus evätä alle 20-vuotiailta näin heppoisin perustein? Toisekseen, olisiko tämä alkusoittoa jonkinlaiselle henkilöllisyyspapereiden mukanakuljettamispakolle, jollainen on voimassa monissa Euroopan demokraattisissa poliisivaltioissa? Jos joku henkilö on nuoren näköinen, mutta yli 20-vuotias, pitääkö poliisin hänen kassiinsa sukeltaakseen todistaa tämän olevan alle parikymppinen vai pitääkö henkilön itse todistaa ikänsä pitääkseen poliisin poissa kassistaan?

Ovatko holhousministerimme tulleet ajatelleeksi, miten tämä vaikuttaisi jatkossa poliisin ja kansalaisten suhteisiin? Kun itse olin teini, kävivät poliisit usein festareilla avoimesti öykkäröimässä ja saivat varsin huonon maineen nuorten silmissä. Itseltäni meni pari vuosikymmentä ennen kuin opin taas sietämään poliisiauton maisemassa. Tosin joskus silloin 70-luvullakin saattoivat jotkut poliisit käydä meille puistossa bailaajille sanomassa, etteivät puutu juhliimme sen enempää, ellei mitään järjestyshäiriöitä synny.

Todellisten rikosten torjunnassa ja selvittämisessä poliisin ja kansan on kuitenkin kyettävä pitämään yhtä. Oman itsemme sekä omaisuutemme vuoksi kai maksamme veroja, joiden pitäisi näkyä turvallisuutena eikä kääntyä uhaksemme. Varsinkin viikonloppuillat kaupungilla voivat olla turvattoman tuntuisia. Olisi siis suotavaa, että poliisi näkyisi kaduilla niiden turvallisuutta suojaamassa eikä hiiviskelisi puistoissa kiusaamassa pussikaljanuoria tai kyttäämässä kiikarein ja kameroin oletettuja ilotyttöjä asiakkaineen.

Totta kai jossain on jotain korjattavaa, jos 11-vuotiaat möyrivät ostareilla kännissä. Mutta tavallisesti nuoret eivät kuitenkaan odota päihdeseikkailujensa alkamista 18-vuotiaiksi, vaan ottavat yleensä parilla kolmella vuodella varaslähdön. Se on ollut käytäntö sodanjälkeisinä yltäkylläisyyden vuosikymmeninä ja ehkä jo aiemminkin. Yksityisyydensuojan romuttaminen kaikilta nuoren näköisiltä ei tule tätä käytäntöä muuttamaan.

Voidaanhan myös ajatella viinan olevan hyvin vaarallista vanhuksille, mutta toivottavasti kukaan ei silti ehdottele, että suojelisimme vanhuksia näiltä itseltään heidän perusoikeuksiaan rikkomalla!

Amerikkalaistuminen ei näy pelkästään suomalaisessa kulttuurissa, vaan se yrittää läpi jo meikäläiseen lainsäädäntöönkin, jossa se on todellinen uhka demokratialle ja ihmisoikeuksille. Vai väittääkö joku, että rapakon takana menee näissä asioissa paremmin?

Tämän laukkuratsia-asian kanssa lienemme varsin merkittävässä historiallisessa käännekohdassa, joka tullee olemaan, ainakin mikäli lakiesitys hyväksytään, huomattava askel valvontayhteiskunnan suuntaan. Poliittiset nuorisojärjestöt voisivat jälleen yrittää puhaltaa yhteen hiileen ja vastustaa tällaista uutta nuorisovainojen muotoa, ainakin ne nuorisojärjestöt, joita eivät sido kepun tai demarien suunnasta tuleva kontrolli ja kyyristely.

Hiljattain päätettiin Helsingin kouluissa, ettei karkkeja saa mutustella ruokatunnilla. Onko pian odotettavissa myös lakiehdotus, jonka mukaan opettajat saavat tehdä oppilaille ruumiintarkastuksia karkkia etsiessään?

Ehkä hallituksen esitys säätää nuorille kotiintuloajat olisi seuraava neronleimaus? Herättää tietty kysymyksiä mielessä, jos näkee 12-vuotiaiden lorvivan kadulla pikkutunneilla. Mutta kyllä 16-vuotiaan pitää rauhassa saada palata kotiinsa bailuista pitkin katuja eikä pusikoissa hiiviskellen.

Toisaalta herättäähän sekin kysymyksiä, jos yksinäinen vanhus hynttää rollaattoreineen kadulla kolmen aikaan yöllä. Voisimme jopa käydä vilkaisemassa, onko kyseessä avun tarpeessa oleva dementtipää, muttemme silti varmaan lähde ehdottelemaan ulkonaliikkumiskieltoja yli 75-vuotiaille.

Katseltiin erään vanhemman poliisimiehen kanssa joku vuosi sitten Nummirockissa edessämme vellovaa kaljapäistä nuorisoa ja todettiin, että nyt menee paremmin kuin ennen vanhaan, jolloin poliisin piti kaadella juomia maahan. Silloinhan nuoret vetivät tiukkaa viinaa pusikossa ja tulivat sitten sisäpuolelle tappelemaan, oksentelemaan ja sammumaan. Poliisimies piti keskikaljaa hyvänä järjestysmiehenä, eikä hänen näyttänyt millään lailla tekevän mieli ruveta haastamaan riitaa nuorten kanssa.

Julle Tuuliainen

  • 9.9.2009