Lukuaika: < 1 minuutti

Häkkikanalat kielletään 2012

Tehokanaloissa on mahdotonta huomioida kanojen tarpeita. Niiltä riistetään oikeus hyvään elämään ja niitä kohdellaan robottimaisina munantuottajina.

”Suomen kanaloissa on noin kolme miljoonaa kanaa. Niistä 85 prosenttia elää häkeissä, joissa kanoille on tilaa A4-arkin verran”, Cajsa Nykvist kertoo aktivistien lehdistötiedotteessa.

Animalian tietojen mukaan Suomessa on 550 kanamunia tuottavaa maatilaa. Munan tuotantoon keskittyvillä tiloilla on keskimäärin 5600 kanaa kussakin. Häkkikanaloissa ruokinta, vedenjakelu, munien keruu ja usein myös lannanpoisto on automatisoitu. Häkissä eläimellä on tilaa seisoa, syödä ja munia, mutta liikkumaan ne eivät juuri mahdu. Tilaa kanaa kohden on 550 neliösenttimetriä.

”Tehokanaloissa on mahdotonta huomioida kanojen tarpeita. Niiltä riistetään oikeus hyvään elämään ja niitä kohdellaan robottimaisina munantuottajina pikemminkin kuin elävinä ja tuntevina yksilöinä”, Cajsa Nykvist toteaa.

EU kieltää häkkikanalat vuonna 2012. Sen jälkeen sallitaan lattiakanalat ja virikehäkkikanalat, joita on jo muutamia Suomessa. Virikehäkeissä kanalla täytyy olla tilaa 600 neliösenttimetriä, ja kanoille pyritään tarjoamaan lajityypilliseen elämään mahdollistavia välineitä.

Animalia muistuttaa, että virikehäkeissä niiden koolle tai samassa häkissä pidettävien lintujen määrälle ei ole asetettu ylärajaa.

Lattiakanaloissa ongelmana ovat luonnottoman suuret, eläimiä stressaavat laumakoot. Eläimillä on tilaa liikkua, mutta lattiakanaloiden puhdistaminen on vaikeaa. Heikompi hygieniataso lisää loistauteja, jotka leviävät lannan välityksellä.

Animalian mukaan luomukanala tarjoaa kanoille parhaat mahdollisuudet elämiseen. Tällä hetkellä Suomessa on viitisenkymmentä luomukanalaa. Niissä voidaan pitää viittä kanaa neliömetrillä eli yhtä kanaa kohden on tilaa 2 000 neliösenttimetriä.

Hannele Huhtala