Lukuaika: 2 minuuttia

Hollanti: Valtauskielto!

Talonvaltauksen kieltävästä laista on puhuttu jo vuosia, mutta nyt laki näyttää olevan todellisuutta.

Vuoden 2010 alusta lähtien Hollanti ei tule olemaan entisensä. Talonvaltauksen kieltävästä laista on puhuttu jo vuosia, mutta nyt laki näyttää olevan todellisuutta. Lokakuun 15. päivä parlamentin alahuone äänesti kiellosta, ja oikeistopuolueiden enemmistön siivittämänä laki hyväksyttiin. Mikäli myös senaatti asettuu puoltamaan lakiesitystä, talonvaltauksesta tulee ensi vuoden alusta laitonta.

”Senaatti ei keskity lakiesitysten poliittiseen sisältöön vaan juridiseen puoleen, joten kielto menee todennäköisesti läpi”, arvelee Maartje van de Cement, talonvaltaaja ja juristi.

Laillista talonvaltaus ei ole tähänkään asti ollut, mutta sitä on suvaittu tietyissä tapauksissa, kuten rakennuksen oltua vuoden tyhjillään.

Lakimuutoksen myötä talonvaltauksesta voisi saada jopa vuoden vankeutta. Mikäli valtauksen yhteydessä käytetään väkivaltaa, olisi maksimituomio kaksi vuotta, ja mikäli väkivaltaan syyllistyy yksilön sijaan ryhmä, kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta.

Talonvaltausten yhteydessä väkivallaksi lasketaan esimerkiksi vahasta valmistettujen maalipommien heittäminen mellakkapoliisirivistöä tai vaikkapa vesitykkiä kohti.

“Valtauskielto on jälleen uusi valtion tapa alistaa ihmisiä ja päästä eroon niistä, jotka ilmaisevat eriävän mielipiteensä”, sanoo van de Cement, 31. Hän asuu seitsemän vuotta sitten vallatussa talossa, joka oli ennen valtausta jätetty tyhjilleen ja mätänemään 40 vuodeksi. Valtaajat ovat korjanneet aiemmin elinkelvottoman talon.

Juuri tästä syystä esimerkiksi monet vanhojen rakennusten suojeluun pyrkivät yhdistykset ovat ilmoittaneet olevansa valtauskieltoa vastaan. Myös Amsterdamin kaupunginhallitus on myöntänyt, ettei virallisilla tahoilla ole keinoja puuttua kiinteistökeinotteluun tai talojen pitämiseen tyhjillään. Erilaiset uhkasakot ja säädökset eivät ole auttaneet. Tällä hetkellä valtaajat tekevät työn kaupungin puolesta etsimällä tyhjiä taloja, muuttamalla niihin ja pitämällä ne kunnossa.

Maan suurimpien kaupunkien päättäjät ovat lakimuutoksesta huolestuneita, monet suorastaan sitä vastaan. Jokaisen uuden valtauksen ja jo vallattujen talojen asukkaiden häätäminen olisi uskomattoman kallis prosessi, johon ei ole resursseja. Van de Cement arvioi, että yksin Amsterdamissa on yli tuhat talonvaltaajaa ja muualta Hollannissa noin 1?500 lisää.

Van de Cement ei usko uuden lain tarkoittavan talonvaltausten loppua. Hänen mukaansa suurin osa ihmisistä valtaa taloja poliittisista syistä ja saadakseen huomiota tärkeinä pitämilleen epäkohdille, kuten asuntopulalle, eikä lain muuttaminen saa ihmisiä luopumaan kannastaan.

“Sillä, onko jokin laillista vai laitonta, ei ole väliä. Tässä yhteiskunnassa on täysin laillista omistaa ja pitää tyhjillään vaikka sata taloa, mutta se ei tarkoita että meidän täytyisi vain hyväksyä asiantila ja ajatella sen olevan oikein.”

Kirjoittaja on Hollannissa asuva talonvaltaaja.

Oona Juutinen