Lukuaika: 2 minuuttia

GM-maissi aiheuttaa syöpää

Oletukset geenimanipuloitujen kasvien turvallisuudesta ovat perustuneet alan yritysten tutkimuksiin.

Monsanton markkinoima rikkaruohomyrkky Roundup ja Roundupille vastustuskykyinen geenimuunneltu maissi saattavat aiheuttaa syöpää ja elinvaurioita, kertoo tuore ranskalaistutkimus.

Roundupin on jo pitkään tiedetty sotkevan hormonitoimintaa, mutta kokeessa vaarallisiksi osoittautuivat myös pitoisuudet, joita nykyisin pidetään virallisesti turvallisina.

Tutkijat syöttivät joukolle rottia geenimuunneltua NK603-maissilajiketta ja antoivat toiselle ryhmälle pieniä pitoisuuksia Roundupia sisältävää juomavettä. Molempien ryhmien eläimet kuolivat merkittävästi nuorempina kuin verrokkiryhmässä. Rotille kehittyi runsaasti kasvaimia, ja ne kärsivät vakavista maksa- ja munuaisvaurioista.

Tuore tutkimus on ensimmäisiä, joissa selvitetään geenimuunneltujen kasvien pitkäaikaisvaikutuksia. Koetta jatkettiin kahden vuoden ajan. Suurin osa kasvaimista tuli eläimille vasta vuoden jälkeen.

EU-maihin NK603-maissia on sallittua tuoda elintarvikkeeksi ja rehuksi. Oletus kasvin turvallisuudesta on pohjautunut 90 päivää kestävään eläinkokeeseen. Euroopan elintarvikeviranomaista (EFSA) on arvosteltu siitä, että niin lyhyet kokeet eivät paljasta todellisia vaikutuksia.

Taannoisen kokeen teki Monsanto, ja kokeen aineisto on liikesalaisuus. Tutkimusraporttiin perehtyneet kriittiset tutkijat ovat huomauttaneet, että jo tämä lyhyt ruokintakoe antoi viitteitä siihen, että gm-maissi tuottaa elinvaurioita.

Suuryhtiöiden toimia tarkkaileva Corporate Europe Observatory on toistuvasti kritisoinut EFSAa siitä, että biotekniikan ja torjunta-ainebisneksen edustajat pääsevät vaikuttamaan sen päätöksiin. Järjestön mukaan yli puolella NK603-maissin hyväksyntään osallistuneista EFSAn asiantuntijoista oli kytkös alan teollisuuteen.

Useimmiten gm-kasvien turvallisuuskokeet ovat alan yritysten itsensä tekemiä. Uusi tutkimus on sen sijaan muun muassa ranskalaisten supermarkettien rahoittama, ja itsenäistä tutkimusryhmää johti Caenin yliopiston Gilles-Éric Séralini. Tutkimuksen tulokset julkaistiin Food and Chemical Toxicology -tiedelehdessä syyskuun loppupuolella.

Roundup on maailman myydyin torjunta-aine, joten ei ollut yllätys, että tutkimus joutui välittömästi kovaan ryöpytykseen esimerkiksi Keski-Euroopan medioissa. Tutkimusjärjestelyitä väitettiin epätieteellisiksi, vaikka puolustajien mielestä ne noudattivat alan standardeja. Corporate Europe Observatoryn ja Spin-watchin mukaan vastakampanja oli Monsanton ja muiden alan yritysten pystyttämä.

Uusi tutkimus koskettaa varsinkin Yhdysvaltoja. Yli 70 prosenttia maassa myydystä prosessoidusta ruoasta sisältää geenimanipuloituja aineksia. Tutkimus antanee lisävauhtia kalifornialaisten kansalaisliikkeiden pyrkimyksiin saada elintarvikkeisiin merkintä gm-raaka-aineista.

EU-maissa gm-rehun käyttöä ei tarvitse merkitä eläinkunnan tuotteisiin. NK603:n lisäksi unioniin saa tuoda 14:ää vastaavaa gm-maissia ja neljää eri gm-soijaa, joita käsitellään Roundupilla.

Suomeen geenimuunneltua soijaa rahdataan sikojen rehuksi. Roundupia käytetään yleisesti perinteisessä maataloudessa, joskin suihkutusten määrä ja sadon mukana lautasille päätyvät jäämät ovat tällöin pienemmät.

Päivi Mattila

  • 1.10.2012