Lukuaika: 2 minuuttia

GangZi ujeltaa trendikkäästi

Kuin tuulen ujellus tyhjässä pullossa. Siltä kuulostaa höömei eli kurkkulaulu, jota harrastetaan etenkin Länsi-Mongolian ja Länsi-Tuvan suunnalla.

Höömeissä samasta kurkusta kuuluu useampiäänistä laulua. Ei ihan helppoa.

”Hyväksi kurkkulaulajaksi kehittyminen vie koko elämän”, kertoo Pekingistä Suomeen saapuva trubaduuri GangZi, oikealta nimeltään Zhigang Tong.

Akustisen kitaran kanssa esiintyvä GangZi yhdistää kurkkulaulua muun muassa kiinalaiseen musiikkiin, rockiin ja mongolialaiseen kansanmusiikkiin.

Höömeissä kiteytyykin Mongolian sielu: luonnon äänet, paimentolaisuus ja vapaan hengen ilmaisu.

”Soitan kitaraa ja laulan kiinaksi, mongoliaksi tai vaikkapa englanniksi. Kerron kotikaupungistani, Tšingis-kaanista ja kuvailen luontoamme, kansaamme ja elämäntapaamme. Niistä musiikkini koostuu”, GangZi pohtii.

Tuhansia vuosia vanha höömei oli jo hävitä Mongolian ylätasangoille, mutta nyt tyyli kukoistaa ympäri Kiinaa. Indie- ja rockbändit ovat vieneet kurkkulaulun uudelle tasolle, se on suosittua televisiossa, trendibaareissa ja festareilla. Netistä löytyy videoita, nettisivuja ja foorumeita, joilla voi opiskella tekniikkaa.

Tunnetut höömei-bändit kuten Huun-Huur-Tu ovat sekoittaneet tyyliä esimerkiksi bluesiin ja tuoneet kurkkulaulun maailmanmusiikkikartalle.

”Vuonna 2009 höömei julistettiin Unescon aineettomaksi kulttuuriperinnöksi Kiinassa. Erityisesti kurkkulaulu on folkmuusikoiden ja Kiinassa asuvien mongolialaisten suosiossa”, GangZi kertoo.

Osa yhtyeistä pitäytyy tiukasti perinteissä ja käyttää tyypillisiä soittimia kuten mongolialaista viulua.

Höömein fuusio on GangZille kuitenkin erittäin tervetullutta.

”Kurkkulaulun sekoittaminen esimerkiksi elektroniseen musiikkiin on yksi tapa suojella tyyliä ja vedota nuoreen yleisöön.”

GangZille musiikki koostuu erilaisista soundeista: kivoista tai oudoista tai metelistä. ”Sekoittaminen on hyvä asia. Toivoisin että yhä useampi muusikko käyttäisi kurkkulaulua ja tekisi sitä tunnetummaksi.”

GangZi tutustui kurkkulauluun kotikaupungissaan Sisä-Mongoliassa.

”Höömei valitsi minut. Olin tosi innoissani kun kuulin sitä ensimmäisen kerran ja kun aloin laulaa, ääni yksinkertaisesti tuli ulos minusta.”

GangZia inspiroivat Mongolian legendat ja historia sekä luonto ja perhe. Äiti opetti hänelle lauluja.

Yksi tunnetuimmista kappaleista on Suluding, ”sodan jumala”. Mongolialaiset käyttivät ääniä taisteluissa, sillä vaikuttava bassosoundi hämäsi vastustajaa luulemaan, että vastassa on todellista paljon suurempi armeija.

Suomen kiertueen nimi on Sulu Spindles, joka viittaa Mongolian hallitsijan Tšingis-kaanin käyttämään aseeseen.

Luvassa on kymmenen keikan tiivis paketti eri puolilla Suomea. Ensimmäistä kertaa Eurooppaan saapuva muusikko on innoissaan.

”Olen kuullut että Eurooppa on oikein kaunis paikka. Toivon että keikoille tulee porukkaa, joka rakastaa musiikkia muttei vielä tunne kurkkulaulua.”

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

”Olipa höömei listattu kulttuuriperinnöksi tai ei, kaikkien pitäisi osallistua tämän ikivanhan taidemuodon säilyttämiseen”, GangZi vetoaa.

GangZi – The Sulu Spindles Tour, 8.7. Helsingin Bar Mendocinossa, 9.7. Rääkkylässä Kihaus festivalilla, 11.7. Kuopion K-Klubilla, 14.7. Jyväskylän Vakiopaineessa, 15. & 16.7. Joensuun Popkadulla, 17.7. Tampereen Hirvitalo, 22.7. Hämeenlinnan Suistoklubilla, Hämeenlinna & 25.7. Raaseporin Facesissa.

Anna-Sofia Joro