Suomi & Viro pursuavat tapahtumia. Tsekkaa tärpit tästä!
Taiteellisesta tinkimättä
Aina välillä mielessä väikkyy idylli, joka yhdistäisi ekologisen kaupunkielämän ja pienimuotoisen kulttuurin, joka olisi mahdollisimman laadukasta ja riittävän lähellä, jotta se ei tuupertuisi spektaakkeliksi.
Viime vuonna koin tällaisen hetken Järvenpäässä Pekka Kuusiston vetämällä Meidän festivaalilla, jonka huippuhetki oli antispektaakkeleiden äiti, John Cagen 4:33, pianokappale, jossa ei kuule muuta kuin läsnä olevien hengityksen, huutelun ja näkee pianistin, joka ei soita.
Nytkään Cagea ei kuulla, mutta ohjelma kuulostaa sopivan keveältä klassiselta kattaukselta, muun muassa Pärtiä, Bachia ja Glassia ynnä muuta – jos siis klasari ylipäätään innostaa.
Samalla voi koluta Tuusulanjärven taiteilijakoteja ja pohtia, mikä kaikki oli ennen joskus mahdollista ja mitä kaikkea voikaan tehdä tulevaisuudessa.
Kimmo Jylhämö
Meidän festivaali 26.7.–2.8. Tuusulanjärven tienoilla
_______________
Neljä vinkkiä Savonlinnaan
Kävin viime vuonna ensimmäistä kertaa Savonlinnan Oopperajuhlilla. On pakko myöntää, että olen suhtautunut Oopperajuhliin vuosia hieman skeptisesti. Oopperajuhlilla on ollut tuttavapiirissäni hieman elitistinen leima, ja olen itsekin saattanut joskus sortua tällaiseen ajatteluun.
Olen Voima-lehden mainosmyyjänä ollut myös pettynyt siihen, etten ole kyennyt osoittamaan neljän vuoden aikana heidän markkinointiosastolleen Voiman toimivuutta heidänkin ilmoitusalustanaan.
Elitismiä tai ei, oopperasta voi jopa nauttia. Aloittelijan kannattaa ottaa ainakin nämä seikat huomioon:
1. Jo itsessään Olavinlinna on ympäristönä hieno, mystinen. Viime vuonna illalla, juuri ennen esitystä alkanut vesisade ei haitannut, vaan sateen ropina teki tunnelmasta kiehtovan.
2. Muista oikeanlainen pukeutuminen. Oopperassa ei tarvitse pukeutua mitenkään korostuneen tyylikkäästi. Viime vuonna olin itse pukeutunut farkkuihin ja lenkkareihin. Jos sataa, saappaatkin on hyvät. Ja jos sää vaatii, pipo päähän.
3. Ei haittaa, vaikka et tietäisi oopperasta juuri mitään. Itse pidän oopperasta sen kokonaisvaltaisen kokemuksen takia. Muusikot, kuorot, oopperalaulajat luovat kaikki kokonaisuuden, josta varmasti löytyy jokaiselle jotakin. Kannattaa kuitenkin hieman tutustua etukäteen, mitä on menossa katsomaan. Wikipedia on aina hyvä lähde. Samoin tietysti paikan päältä ostettava käsiohjelma.
4. Olen alkanut pitää itseäni kulttuurinkuluttajana ”leppoisan tunnelman fiilistelijänä”. Pyrin heittäytymään ennakkoluulottomasti uuteen antaen tunteen viedä mukanaan. Tähän mennessä se on onnistunut, oli sitten kyseessä taidenäyttely, klassisen musiikin konsertti, lavatanssit tai ooppera. Suosittelen samaa asennetta muillekin!
Tuomas Korkiakangas
Savonlinnan Oopperajuhlat 4.7.–2.8.
_______________
Facesin viimeinen valssi
Viimeinen Faces-festivaali järjestetään Raaseporin linnan alueella – paikassa, jossa tämä etnofestivaali sai alkunsa 16 vuotta sitten. Viimeisen festivaalin teemana on ”The Last Waltz”.
”Faces syntyi aikoinaan tavoitteenaan näyttää, että Suomi on monikulttuurinen maa. Nykymuotoinen Faces on täyttänyt tehtävänsä hienosti”, sanoo Facesin veturi Börje Mattsson.
Mattsson sanoo, että tuhannen ihmisen festarista kasvoi kymmenentuhannen kävijän suurtapahtuma, jossa raja-aitoja kaadettiin ja siltoja rakennettiin erityyppisten musiikin ilmaisujen alueille. Tapahtuma oli myös vähemmistökulttuureiden tärkeä estradi.
”Tilanne on muuttunut. Nyt monikulttuurisuutta on kohdattava kaikkialla, ei vain metsäfestareilla”, Mattsson toteaa.
”Siihen suuntautuvat Facesin uudet muodot. Viimeisen kerran on nyt mahdollisuus kokea Faces sen koko rikkaudessa, suuren yhteisen juhlan ja monimuotoisuuden manifestaation puolesta.”
Erkki Pirtola
Faces 9.–10.8. Raaseporin linnanraunioilla.
_______________
Espalla jälleen jatsia
Jazz-Espa-festari järjestetään jo 15. kertaa Stadin Espan lavalla. Meillä Annikan kanssa tämä on jo viides kesäduuni siellä. Tai eihän se mulle ole samalla lailla duuni kuin Annikalle. Nautiskelen ja vetelen snagaa niin sanotussa henkilöstönurkkauksessa, moikkailen tuttuja ja muistutan Annikaa viimeisestä spiikkauksesta.
Päättärit ovat jälleen piknikkinä Lasipalatsin aukiolla ja Mbarissa elokuun 3. päivänä. Homma alkaa kello 14 ja esiintymässä ovat ainakin Timo Lassy Band feat. Joyce Elaine Yuille, Delindéo, Manuel Dunkel Quartet, Virta ja We Jazzin deejiit.
Jazz-Espalle taas ilman muuta!
Pertti Laesmaa
Jazz-Espa Helsingin Esplanadin puistossa 28.7.–2.8. joka päivä kello 16.
_______________
Folkia & paskaa Viljandissa
Kesän tullen virolaiset muistavat rakastavansa folk-musiikkia. Tai ehkä kyse on vain tunnelmasta: lämpimästä kesätuulesta, kauniin vihreästä ruohosta, jolle istua, edullisesta kylmästä oluesta muovimukissa, ja niistä oudoista äänistä, joita munniharpun säestämä tyyppi saa lavalla aikaan.
Parin tunnin junamatkan päässä Tallinnasta sijaitsee Viljandin pikkukaupunki. Siellä vuodesta 1993 järjestetyn leppoisan folkfestarin tarkoituksena on virolaisten perinteiden ja kulttuurin säilyttäminen ja esittäminen modernissa ympäristössä, näin ainakin nettisivuilla väitetään.
Viljandi Folk on ollut perustana monelle muulle Viroon syntyneelle folkfestarille, folkmetallibändi Oortin kosketinsoittaja Toomas Jõks kertoo.
Viljandissa lukuisia kertoja esiintynyt Jõks pitää festarin ainoana ongelmana sitä, että ulkomaisten bändien taso on joka vuosi laskenut.
Nelipäiväisillä festareilla on noin sata keikkaa, joita on myös kaupungin vanhassa linnanrauniossa. Festarialueelle pääse ilmaiseksi ja myös osa konserteista on maksuttomia. Festariruokakojut myyvät nakkeja ja ranskalaisia.
Päivisin musiikkijuhlilla käy lapsiperheitä; illalla 20 000 kaljaa nauttinutta kävijää riitelee kännissä, tuhoaa julkista omaisuutta ja paskoo julkisesti. Perusfestarimeininkiä.
Karl Paju
XXII Viljandi Pärimusmuusika Festival Viron Viljandissa 24.–27.7.
Englannista suomentanut Kati Pietarinen.
Kimmo Jylhämö, Tuomas Korkiakangas, Erkki Pirtola, Pertti Laesmaa & Karl Paju