Lukuaika: < 1 minuutti

EU, rankaise Unkaria!

Unkarin perustuslain muutos mitätöi perustuslakituomioistuimen päätökset ja tekee kodittomuudesta laitonta.

11. maaliskuuta Unkarin parlamentti hyväksyi äänin 265–11 maan perustuslakiin 14 sivun verran muutoksia, joilla on dramaattiset seuraukset. Oppositiopuolueiden edustajista 33 jätti äänestämättä.

Nyt hyväksyttyjen muutosten myötä useat sellaiset viime vuosien lakiuudistukset tulevat suoraan osaksi perustuslakia, jotka Unkarin perustuslakituomioistuin mitätöi perustuslain vastaisina.

Dramaattisin vaikutus on sillä, että uusi muutos mitätöi kaikki 1990-luvun alusta toimineen perustuslakituomioistuimen päätökset yli 20 viime vuoden ajalta. Muutos vie myös perustuslakituomioistuimelta mahdollisuuden kommentoida itse perustuslain muutosta: se saa arvioida vain säätämisen tekniikkaa.

Muutosteksti rajaa avioliiton miehen ja naisen väliseksi suhteeksi ja toteaa, että lailla tai paikallishallituksen päätöksellä voidaan päättää, että kadulla eläminen on laitonta. Kansalaisjärjestöjen mukaan pelkästään Budapestissa elää arviolta 10 000 koditonta, joita voidaan nyt alkaa sakottaa.

Perustuslaki antaa muutoksen myötä myös mahdollisuuden määrätä ilmaiseksi korkeakoulussa opiskelleet tekemään Unkarissa töitä valmistumisensa jälkeen. Korkeakouluopetuksesta vastaava valtiosihteeri tosin myöntyi ehdottamaan pari päivää perustuslakimuutoksen hyväksymisen jälkeen sitä, että suuria opiskelijaprotesteja aiheuttanut ”maaorjuusaika” rajataan tutkinnon suorittamiseen kuluneiden opiskeluvuosien pituuteen, ei kaksinkertaiseksi, kuten aiemmin oli puhetta.

Muut EU-maat sekä EU:n ja Euroopan neuvoston edustajat ovat kritisoineet voimakkaasti perustuslain muutosta. Poliittiset kommentaattorit sekä esimerkiksi talouslehti Financial Timesin pääkirjoitus ovat ehdottaneet, että Unkaria voisi rangaista demokratian ja Euroopan unionin perusperiaatteiden rikkomisesta äänioikeuden viemisellä EU-päätöksenteossa tai maalle myönnettävien rakennetukirahojen jäädyttämisellä. Euroopan parlamentti käsittelee Unkarin tilannetta 17. huhtikuuta.

Kirjoittajan nimi on muutettu.

Frans Vuori

  • 25.3.2013