Lukuaika: 2 minuuttia

Diktaattorin tytär poptähtenä

”I don’t want to lose it now”, Googoosha laulaa.

Keski-Aasiassa sijaitseva Uzbekistan nousi syksyllä otsikoihin Suomessakin TeliaSoneran korruptioepäilyjen takia.

Samaan aikaan netissä on puhuttu uzbekistanilaisesta eksoottisesta poptähdestä, Googooshasta.

Googooshan Round Run -musiikkivideo julkaistiin Youtubessa syyskuussa. Buharan historiallisessa kaupungissa kuvatulla videolla parkourataan, ja se näyttää matkailumainokselta. Videon ohjaaja on aiemmin työskennellyt muun muassa Guns N’ Rosesin ja Leona Lewisin kanssa.

Uzbekistanilainen media onkin ehtinyt uutisoida tähden oletetusta maailmanmenestyksestä.

Kuka sitten on salaperäinen Googoosha? Tähden omilla sivuilla kerrotaan, että hän on runoilija, mezzosopraano ja muotisuunnittelija.

Kotisivuilla keskitytään artistin uraan ja ajatuksiin musiikista. Lisäksi tarjolla on huolella stailattuja promokuvia.

Sivustolla ei kuitenkaan mainita Googooshan todellista nimeä tai hänen muita lahjojaan.

Googoosha on Gulnara Karimova, Uzbekistania vuodesta 1990 rautaisella otteella hallinneen presidentti Islom Karimovin vanhin tytär.

Pikaisesti katsottuna Gulnara Karimova vaikuttaa todelliselta monilahjakkuudelta. Hän on opiskellut Harvardissa, ja hänellä on musta vyö karatessa.

Karimova on myös kunnostautunut Taškentin yliopiston politiikan tutkimuksen professorina, Uzbekistanin apulaisulkoministerinä ja suurlähettiläänä niin Genevessä kuin Espanjassa.

Karimova viihtyy seurapiireissä ja haluaa tulla huomatuksi. Karimova on levyttänyt Julio Iglesiasin kanssa Besame Muchon.

Vuonna 2009 hän järjesti ihmisoikeuksien puolustajana esiintyvän Stingin konsertoimaan Uzbekistaniin. Sting joutui myöhemmin selittelemään esiintymistään, josta väitetään maksetun jopa kaksi miljoonaa puntaa.

Uzbekistanin ihmisoikeustilanne on Keski-Aasiankin mittakaavassa huono. Human Rights Watchin mukaan kidutus on Uzbekistanissa maan tapa; opposition edustajia on kidutettu tukehduttamalla, pahoinpitelemällä ja sähköiskuilla.

Maan demokratiavaje on huomattava ja järjestetyt vaalit silmänlumetta, minkä takia Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ei vuonna 2009 vaivautunut edes lähettämään tarkkailijoita seuraamaan parlamenttivaaleja. Hallinnon lisäksi myös Uzbekistanin liike-elämä on Karimovin suvun ja sen tukijoiden hallussa.

Länsimaat ovat olleet hämmästyttävän hiljaa Uzbekistanin ihmisoikeusloukkauksista. Syynä hiljaisuuteen on ennen kaikkea Uzbekistanin kautta Afganistaniin kulkeva huoltoreitti, jonka toimivuus on haluttu varmistaa. Länsimaiden huoli Afganistanin operaatiosta on johtanut ikäviin sivuvaikutuksiin.
Craig Murray, Britannian entinen suurlähettiläs Uzbekistanissa, onkin kirjoittanut siitä, miten Karimovit ovat poliittisen tuen lisäksi saaneet miljoonien dollarien taloudellisen hyödyn huoltoreitistä. Yhdysvaltalaisen asianajajan ja ihmisoikeusaktivisti Scott Hortonin mukaan Uzbekistan on maailman suurin perheyritys.

Gulnara Karimovalla on tärkeä osa isänsä luomassa autoritaarisessa järjestelmässä, ja häntä on veikattu presidentin vallanperijäksi. Wikileaksin julkaiseman Yhdysvaltain ulkoministeriön raportin mukaan Gulnara Karimova on Uzbekistanin vihatuin ihminen.

Joulukuussa 2010 sveitsiläinen Bilan-lehti listasi nykyään Sveitsissä asuvan Karimovan yhdeksi maan kymmenestä rikkaimmasta naisesta. Hänen omaisuutensa sanotaan olevan noin 600 miljoonaa dollaria. Karimovan kerrotaan olevan mukana matkapuhelinbisneksessä: myös TeliaSoneran kanssa kauppaa käyneen Takilant-yhtiön omistaja Gayane Avakyan on Karimovan ystävä.

Vaikka rahalla saa julkisuutta, Karimovan maailmanvalloitus ei ole edistynyt. Googooshan laulut soivat kyllä Uzbekistanin virallisilla kanavilla, mutta tähden kotisivuilla julkaistut uutiset menestyksestä Billboardin listoilla vaikuttavat tekaistuilta.

Lauri Tainio

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

  • 10.12.2012