Arvostelussa Hussein al-Maadidin 361 päivää helvetissä.
Irakilaistoimittaja Hussein al-Maadidi kävi läpi vankileirien kauhut, syyttömänä. Hänen kirjansa 361 päivää helvetissä paljastaa, kuinka kosto ja katkeruus syntyvät.
Marraskuussa 2003 Yhdysvaltojen armeijan pidättämä al-Maadidi on yksi harvoista Abu Ghraibin ja Buccan vankileirit kokenut, hengissä selvinnyt ja niistä kirjoittanut toimittaja. Kirja kuvaa tarkasti kidutukset, raiskaukset ja ihmisoikeusloukkaukset.
Vaikka kirja on kankeasti editoitu, sen lukee yhdeltä istumalta.
Yhdysvaltojen miehitysjoukot näyttäytyvät brutaaleina kiduttajina. Se on kuva, jota mediassa ei muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta näe. Kirja kääntää asetelman toisinpäin. Sota on myös mediasotaa.
Katkeruudella väritetty kirja näyttää, millaisen kasvualustan miehitys ja brutaalit vangitsemiset ääriliikkeille antavat. Al-Maadidi vannoo kirjassa kostoa kaikille orjuuttajilleen, mutta valitsee aseekseen kynän ja kameran.
Kun lähtee ristiretkelle maailman suurinta sotilasmahtia vastaan – edes kynän kanssa – niin lopputulos on arvattavissa. Al-Maadidi joutui lopulta pakenemaan Suomeen paljastettuaan Yhdysvaltojen armeijan toteuttaman verilöylyn Hadithan kaupungissa vuonna 2005.
Hussein al-Maadidi: 361 päivää helvetissä. Atena Kustannus 2013. 196 s. Suom. Ahmed Essouli. Kolme tähteä.
Jari Hanska