Häirikkötaiteilija Banksyn järjestyksessä toinen dokumentti, Antics Roadshow, keskittyy häiriköihin.
Häirikkötaiteilija Banksyn järjestyksessä toinen dokumentti, Antics Roadshow, keskittyy häiriköihin. Dokkariin on kerätty liuta voimauttavia tempauksia, joiden toteuttajista monet ovat tuttuja Voimankin sivuilta.
The Yes Men ja Remmy Gaillard edustavat skenen supertähtiä, mutta tuntemattomammatkin sankarit pitävät puolensa. Dokumentin suurin arvo onkin kontekstoinnissa, yksittäiset häiriköt ja videot piirtyvät osaksi suurempaa ilmiötä.
Brittiläisten keskiluokkaisten ja -ikäisten naisten suora toiminta Indonesiaan matkalla olleiden hävittäjälentokoneiden rikkomiseksi kohtaa venäläisen sekojoukko Voinan tempauksen, jossa maalattiin jättimäinen fallos FSB:n (ex-KGB) päämajaa vastapäätä olevaan nostosiltaan. Myös kakuttajat ja Reclaim the Streets -tapahtumat maalataan osaksi samaa jatkumoa.
Puolen vuosisadan ajalta kerätyt tempaukset poikkeavat toisistaan toteutuksen ja viestintäkanaviensa puolesta. Yhdistävä tekijä on pyrkimys kyseenalaistaa ihmisten käsitystä valtarakenteista. Vallankahvassa istuvien usein merkityksettämäksi ilkivallaksi leimaamien tempausten takana on vahva viesti julkisen ja henkisen tilan hallinnasta, tämän Banksy alleviivaa dokkarinsa jokaisella häiriköllä.
Antics (kepponen) Roadshow’n nimi on sekin vitsi BBC Onen Antiques (antiikki) Roadshow’n kustannuksella. Suomessa tuo virallinen formaatti tunnetaan Ylen Antiikkia, antiikkia -ohjelmana. Ehkäpä ainoa sovelias tapa tarkastaa Banksyn dokkari on etsiä luvaton kopio netistä, Vimeo ja Youtube molemmat mahdollistavat senkin.
Jari Tamminen