Lukuaika: < 1 minuutti

Tekoäly voi olla myös rasisti ja sovinisti – lainsäädäntöä tarvitaan, ja nopeasti

Uusi tekoälylaki tulee – eikä hetkeäkään liian aikaisin. Tekoälyn käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti. Se tapahtuu lainsäädännön ulottumattomissa. Tekoälysovelluksia käytetään yhä useammin tekemään tärkeitä päätöksiä ihmisten elämästä ilman riittävää valvontaa ja vastuuta.

Tällä on jo ollut vakavia seurauksia: virheellisiä pidätyksiä, vääriä potilaiden hoito-ohjeita, ja syrjiviä rekrytointipäätöksiä. Esimerkiksi ansioluetteloita lajittelevien sovellusten on osoitettu arvottavan naisten CV:tä huonommin kuin miesten. Vuonna 2019 paljastui, että Alankomaissa verovirasto oli vuosia vaatinut kymmeniltä tuhansilta perheiltä sosiaalietuuksien palauttamista. Päätökset perustuivat algoritmiin, joka todettiin myöhemmin syrjiväksi ja laittomaksi. Mutta liian monen perheen köyhyys ehti syventyä törkeällä tavalla. Pahimmillaan tekoälysovellusten algoritmit monistavat yhteiskuntamme epätasavertaisuuksia.

Tekoälyä voidaan käyttää myös ihmisten valvontaan. Miltä kuulostaa esimerkiksi ohjelma, joka tarkkailee työntekijöiden mielialaa ja motivaatiota näppäilyn ja ilmeiden avulla? Tämä on jo todellisuutta.

Nyt EU:ssa on valmisteilla maailman ensimmäinen laki tekoälyn säätelemiseksi. Olen osallistunut sen valmisteluun, ja ajattelen, että on ehdottoman tärkeää, että EU luo nyt kattavan lainsäädännön, joka luo alalle lisää läpinäkyvyyttä, suojelee ihmisiä tekoälyn väärinkäytöksiltä, turvaa ihmisten yksityisyydensuojan ja asettaa tekoälysovelluksille standardit esimerkiksi syrjinnän ehkäisylle.

On helppo ajatella, että algoritmit ovat ihmistä objektiivisempia, mutta nekin perustuvat ihmisten tuottamaan tietoon. Siksi ne voivat pitää yllä ja jopa vahvistaa olemassa olevia valtarakenteita ja vähemmistöryhmien syrjintää. Tästä esimerkkinä ovat järjestelmät, jotka eivät osaa ottaa huomioon tummaa ihonväriä, korkeaa ääntä tai vammaisuutta, koska näitä ihmisryhmiä ei ole edustettuna algoritmille syötetyssä datassa.

Tekoälyllä on mahdollisuus helpottaa elämäämme, ja sujuvoittaa yhteiskunnan toimintaa. Mutta ilman sääntöjä ja valvontaa tekoälyn käyttö aiheuttaa riskin ihmisoikeuksille.

Siksi toivon, että EU saa mahdollisimman pian kunnianhimoisen lainsäädännön, joka mahdollistaa teknologisen kehityksen ja turvaa samalla ihmisten yksityisyyden, oikeusturvan ja tasa-arvoisen kohtelun.

  • 30.9.2022
  • Kirjoittanut voima