Lukuaika: < 1 minuutti

Pyrkimyksenä parempi

Eero Heinäluoma

Facebook: @heinaluoma

Twitter: @EeroHeinaluoma

eeroheinaluoma.fi

Euroopan parlamentti poikkeaa monessa mielessä kansallisista esikuvistaan. Parlamentista ei löydy hallitusta ja oppositiota, vaan työtä tehdään yhdessä. Komission lakiesitys ei koskaan ole jumalan sanaa, vaan yhdessä siitä halutaan aina tehdä parempi. Halutun muutoksen suunnat ovat joskus harmittavankin kaukana toisistaan. Välillä kompromisseja haetaan todella tiukoilla äänestyksellä. Esimerkiksi luonnon ennallistamisessa päätöksiä syntyi yhden äänen enemmistöllä.

EU-parlamentti on maailman ympäristötietoisin parlamentti. Ja tuo tietoisuus näkyy lähes kaikkien ryhmien ajattelussa äärioikeaa laitaa lukuunottamatta. EU-parlamentti on myös maailman ihanteellisin parlamentti, jossa kantoja otetaan irrallaan valtioiden välisistä lehmänkaupoista ja budjettirajoitteista. Brysseliin hakeutuu päättäjiä, jotka ovat luonteeltaan maailman muuttajia, suurten vaikutusten ja monimutkaisten ongelmien työstäjiä. On kokemusta ja intoa tehdä paljon ja paremmin. Ihanteellisuus ilahduttaa, vaikka välillä talousasioissa toivoisi enemmän jalat maassa -asennetta.

Parlamentin vahva ihanteellisuus kirittää myös komission ja EU-maiden päätöksentekoa. Ihanteellisuuden eetos voi viedä myös siihen, että ratkaisut tulevat vieraaksi jäsenmaiden todellisuuksista. Siksi kaikkia asioita, kuten metsiä, ei kannata viedä EU:n päätösvaltaan.

EU:n vihreän siirtymän lainsäädäntökokonaisuus Green Deal muuttaa teollisuutemme sekä yhteiskuntien ja yksittäisten ihmisten elämäntapoja. Fossiiliset polttoaineet poistuvat valikoimasta ja päästöttömät energialähteet, kuten aurinko- ja tuulivoima, ja suuressa mittakaavassa myös ydinvoima, ottavat lisää tilaa.

Green Deal -paketin yhteydessä moni jäsenmaa siirtäisi metsät EU:n toimivaltaan ainakin osittain. Suomi on Euroopan metsävaltaisin maa, kun 75 prosenttia maapinta-alastamme on metsiä. Kaikilla suomalaisilla on metsäsuhde ja metsät tuottavat meille monenlaista mielihyvää, hyvinvointia ja rauhaa. Metsienhoito ei kuitenkaan jalostu sillä, että hoitomääräykset tehdään Brysselissä. Metsäasiat on parempi säilyttää jäsenmaiden päätösvallassa. Samalla Suomella on suuri intressi siinä, että metsiä osataan hoitaa hyvin ja vastuullisesti ja pitää myös huolta metsiin sitoutuvasta hiilinielusta.

Voi olla hyvä eurooppalainen ja kannattaa metsäasioiden pitämistä läheisyysperiaatten mukaan jäsenmaissa. Eurooppa on jatkossakin valintoja – ja kansalaisten kuulemista.

  • 15.11.2023
  • Kirjoittanut voima