On käsittämätöntä, että Suomessa Orpon hallitus on päättänyt yrittää kaataa EU:n uuden yritysvastuudirektiivin. Tämä on vakava toimi ihmisoikeuksia, työntekijöiden oikeuksia ja ympäristönsuojelua vastaan globaaleissa yritysten tuotantoketjuissa. Samalla se täysin vastoin Suomen aiempaa eli Marinin hallituksen linjaa. Se kertoo karua kieltään Orpon hallituksen linjasta ihmisoikeuksien ja yritysvastuun suhteen.
Vuosia valmisteltu direktiivi neuvoteltiin europarlamentin ja jäsenmaiden kesken valmiiksi viime joulukuussa. Orpon hallitus ilmoitti eduskunnalle äänestävänsä asiassa tyhjää ministerineuvostossa. Tyhjän äänestäminen on yritys kaataa neuvottelutulos, sillä direktiivi tarvitsee maiden määräenemmistön aktiivisen tuen tullakseen hyväksytyksi. Suomen ja usean muun maan kanta sai puheenjohtajamaa Belgian lykkäämään äänestystä, koska se ei halunnut direktiivin kaatuvan vaan odottaa jonkun epäröivän maan muuttavan kantaansa. Jo saavutetun sovun kaataminen on poikkeuksellista ja vastoin hyvää toimintatapaa. Tätä kirjoittaessa direktiivin läpimeno ei vieläkään ole varmaa.
Yritysvastuulain idea on varmistaa globaaleissa tuotantoketjuissa ihmisoikeuksien sekä ympäristö- ja ilmastovastuun noudattaminen. Direktiivissä tämän varmistaminen on myös tilaavan yrityksen velvollisuus. Tämä huolellisuusvelvoite varmistaa oman tuotantoketjun alihankintojen lailliset toimintatavat koskee suuria yli 500 henkilön tai tietyillä aloilla yli 250 henkilön yrityksiä. Ongelmia tuotantoketjuissa on tällä hetkellä alkaen laittomasta lapsityövoiman käytöstä epäinhimillisiin työoloihin tai ympäristön laittomaan pilaamiseen ja eläinten oikeuksien polkemiseen. Maailmassa on tällä hetkellä noin 160 miljoonaa lapsityöläistä. Viimeisen neljän vuoden aikana määrä on kasvanut 8,4 miljoonalla.
Yritysvastuudirektiivin velvoitteet olisi iso askel tällaisten laittomuuksien kitkemiseksi. Yritysvastuun vaatiminen on myös reilusti toimivien yritysten ja rehdin kilpailun etu, samalla kun asiakkaat odottavat sitä.
Suomi ei voi hylätä pitkän aikavälin linjaansa toimia kestävän kehityksen, eettisen toiminnan ja oikeusvaltion puolesta maailmalla. Orpon hallitus on painostettava muutettava kantaansa, jotta yritysvastuudirektiivi hyväksytään.
Ville Niinistö
Europarlamentaarikko (vihr)