Lukuaika: < 1 minuutti

Kunnat edistyksen airueina

Jos maailmanpolitiikan tapahtumat tällä hetkellä synkistävätkin, on hyvä muistaa, että iso osa jokaisen ihmisen arkeen vaikuttavista päätöksistä tehdään myös lähellä ihmisiä – kunnissa, kaupungeissa ja hyvinvointialueilla.

Kun suurvaltajohtajat kalistelevat sapeleitaan ja valtioita kääntyy autoritaariseen suuntaan, paikallistasolla voidaan tehdään avoimempaa ja avarakatseisempaa politiikkaa. Tästä varsin hyvä esimerkki löytyy Unkarista, jossa maan hallitus autoritaarisen johtajan, Viktor Orbánin, johdolla levittää Putinin propagandaa, mutta samalla maan pääkaupungissa vihreä pormestari tekee progressiivisia päätöksiä, vaalii vapautta ja kestävyyttä.

Kun Suomessa pääministeri Orpon hallitus leikkaa sosiaaliturvasta, luonnonsuojelun rahoituksesta, joukkoliikenteen tuista ja kulttuurista, kunnat ja kaupungit toimivat vastavoimana kurjistamiselle. Esimerkiksi Turussa panostetaan kulttuuriin voimakkaasti ja hyväksyttiin uusi luonnon monimuotoisuusohjelma. Tampereella jatketaan panostuksia ratikkaan ja sujuvaan joukkoliikenteeseen. Kemiönsaari luopuu avohakkuista ja suojelee 30 % alueensa metsistä. Helsingissä perustetaan lukuisia uusia luonnonsuojelualueita, korotetaan kulttuuri- ja järjestöavustuksia ja varmistetaan jatkossakin maksuttomat terveyskeskuskäynnit.

Jopa 75 prosenttia Euroopan väestöstä asuu kaupunkialueilla, ja kaupungit ovat eturintamassa toteuttamassa niitä hankkeita, jotka ovat EU:lle prioriteetteja. Esimerkiksi yli 70 % ilmastopolitiikasta ja 90 % ilmastonmuutoksen sopeutumistoimista toimeenpannaan paikallisesti, ja jokaisesta ympäristöpolitiikkaan ohjatusta 10 eurosta kahdeksan käytetään kaupungeissa. Suomessakin ilmastotoimissa otetaan kunnissa ja kaupungeissa harppauksia eteenpäin, vaikka ilmasto- ja ympäristövihamielinen hallitus poistikin kunnilta velvoitteen ilmastosuunnitelmiin ja lisää omalla toiminnallaan Suomen päästöjä.

Työskentelen EU-parlamentissa sen eteen, että kunnille saataisiin ohjattua nykyistä enemmän EU-rahoitusta. Niiden pitäisi myös voida osallistua enemmän EU-ohjelmien suunnitteluun ja täytäntöönpanoon. Kaupungit ja kunnat ovat ihmisiä ja esimerkiksi paikallisia yrityksiä lähinnä oleva hallinnon taso. Siten niillä on aivan ainutlaatuinen asema edistää EU:n siirtymistä kohti vihreämpää, osallistavampaa ja kestävämpää tulevaisuutta.

  • 27.3.2025
  • Kirjoittanut voima