Lukuaika: 1 minuutti

Koulutuksen tasa-arvoa on puolustettava leikkauksilta

Ville Niinistö

Instagram: @villeniinisto

Facebook: @niinistoville

Twitter: @VilleNiinisto

villeniinisto.fi

Taas opiskelijoita viedään. Maaliskuun alussa mediassa uutisoitiin kuinka “korkojen nousu ei pelota opiskelijoita”. Sen jälkeen valtiovarainministeriön julkistama lista mahdollisista seuraavan hallituskauden leikkauksista sisälsi opintorahan alasajon, korkeakoulujen lukukausimaksut ja ainakin toisen tutkinnon maksullisuuden, opiskelijoiden asumistuen leikkauksen. Ei näin.

Eriarvoistamalla nuoria Suomi ei pärjää. Ei tässä opintolainojen kasvussa ole pelosta tai sen puutteesta kyse vaan toimeentulon heikkoudesta, mikä pakottaa turvautumaan opintolainaan, mutta myös rajoittaa monien uskallusta hakeutua toivomaansa koulutukseen. Lukukausimaksujen uhka vaarantaa koulutuksen tasa-arvoa, lisää sen periytyvyyttä ja heikentää opiskelijoiden hakeutumista juuri osaamisensa ja motivaationsa perusteella oikealle alalle. Kansainväliset esimerkit osoittavat, että ne eivät myöskään ole auttaneet korkeakoulujen rahoitusta vaan muuta julkista rahoitusta on useimmissa maissa samalla leikattu – eli kyse on myös koulutuksen kaupallistumisesta.

Suomen hyvinvointilupaus nojaa siihen, että jokainen sukupolvi koulutetaan aiempaa paremmin. Nyt europarlamentaarikkona katson asiaa myös kansainvälisestä näkökulmasta, ja siinä vertailussa Suomen asema on heikentynyt. Suomi on putoamassa OECD-maiden vertailussa keskitason alle siinä, kuinka paljon ikäluokasta on korkeakoulutettuja. Samalla koulutukseen ja tutkimukseen laitetussa rahoituksessa olemme jäämässä jälkeen. Suomi ei tule menestymään rapauttamalla koulutusta. Sipilän porvarihallituksen kovat koulutusleikkaukset ovat jo nyt maksaneet meille paljon. Opintoraha on nyt Sipilän porvarihallituksen 80 euron kuukausileikkauksen jälkeen ostovoimaltaan paljon alhaisempi kuin omana opiskeluaikanani 1990-luvun lopulla, samalla kun oppimisympäristö on muuttunut myös taloudellisesti vaativammaksi älylaitteineen. Marinin hallitus on pieni poikkeama siinä, että se on ollut viime vuosikymmeninä ainoa, joka panostaa lisää koulutukseen. Mutta kaikesta muusta hyvästä huolimatta sekään ei nostanut opintorahan tasoa, vain sen tulorajoja.

On aivan välttämätöntä, että koulutusleikkausten tie torjutaan. Suomen suunnan on oltava yksiselitteisesti koulutuksen, sen maksuttomuuden ja riittävän opintotuen puolella. Opiskelijoiden mahdollisuuksia keskittyä myös taloudellisesti opintoihinsa on parannettava, ei heikennettävä. Siksi opintorahaa tulee nostaa ostovoimaltaan vähintään Sipilän hallituksen leikkauksia edeltävälle tasolle. Samalla koulutusasteen nostamiseen eli koulutuspaikkojen ja määrärahojen lisäämiseen korkeakouluissa on panostettava lisää. Tässä on tehtävää seuraaviin hallitusneuvotteluihin. Koulutuksen kunnianpalautusta on nyt jatkettava ja laajennettava.

Ville Niinistö

Euroopan parlamentin jäsen

  • 14.3.2023
  • Kirjoittanut voima