Seuraavan kahden viikon ajan maailman katseet ovat tiukasti Skotlannin Glasgow’ssa, jossa järjestetään YK:n ilmastokokous COP26.
Paineet ilmastokokouksen onnistumiselle ovat kovat. Edellinen merkittävä YK:n ilmastokokous Madridissa vuonna 2019 epäonnistui. Moni asia on maailmassa kuitenkin muuttunut sen jälkeen. Yhdysvallat on palannut Trumpin kaudelta neuvottelupöytiin. Kiina ja Venäjä ovat tulleet ulos omien, joskin riittämättömien, hiilineutraaliustavoitteidensa kanssa.
Koronapandemian ja toistuvien sään ääri-ilmiöiden keskellä ilmastonmuutoksen seurauksia on entistä vaikeampi ohittaa.
Ympäri maailmaa ihmiset vaativat päättäjiltä riittäviä ja nopeita ilmastotoimia. Nuorten ilmastoliike ei ole laantunut, päinvastoin.
Odotan itse, että Glasgow’ssa sovitaan vihdoin käytännöistä, joilla Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet muuttuvat todeksi. YK:n ympäristöohjelma UNEPin päästökuiluraportin mukaan nykyisillä päätöksillä olemme menossa kohti yli kolmen asteen lämpenemistä. Se on hälyttävä luku, ja kaukana Pariisin sopimuksen 1,5 asteen tavoitteesta.
Glasgow’sta on käveltävä ulos tiukempien päästövähennyssitoumusten kanssa. Pöydällä pitäisi mielestäni olla yhteinen globaali hiilineutraaliustavoite viimeistään vuonna 2050.
Glasgow’sta tarvitaan muutakin kuin päästövähennyksiä ja lupauksia ilmastorahoituksen kasvattamisesta: vahvempaa ymmärrystä siitä, että fossiilikapitalismin aika on nyt oikeasti ohi.
Talouskasvumme perustuu luonnonvarojen ylikuluttamiselle, eikä näin voi jatkua.
Ilmastonmuutos ja luontokato eivät ole toisistaan erillisiä asioita. Mitä vahvempi luonnon monimuotoisuus on, sitä parempi on planeettamme sopeutumiskyky väistämättä edessä olevaan lämpenemiseen.
Ilmastokriisin torjuminen ei onnistu, ellei globaalia talousjärjestelmää korjata ja talouden mittareita päivitetä radikaalisti.
Fossiilitalouden tukemisesta on yksinkertaisesti luovuttava. On täysin absurdia, että yhtäällä tehdään päästövähennyksiä ja rahoitetaan ilmastotoimia, kun toisaalla fossiilisia polttoaineita yhä tuetaan valtiotasolla ja EU-tasolla.
EU:n on luovuttava fossiilisten polttoaineiden tuista vuoteen 2025 mennessä. Myös fossiilista energiatuotantoa suojelevista Energy Charter Treatyn eli ECT:n kaltaisista sopimuksista on luovuttava.