Lukuaika: 2 minuuttia

EU on Suomen pelastusrengas

Levottomassa ajassa EU-yhteistyö on Suomelle ja muille jäsenmaille aito pelastusrengas, joka kannattelee ristiriitojen ajan ylitse ja ohi.

Ukrainan tuen jatkuminen on koko Euroopan ja laajemmin läntisen maailman kohtalon kysymys. Trumpin myötä Yhdysvaltain sitoutuminen tukeen on arvoitus, ja puheiden perusteella suuria ei ole odotettavissa. Bidenin hallinto onkin viimeisinä tekoinaan yrittänyt tehdä Ukrainan eteen kaiken tehtävissä olevan.

EU:n on nyt näytettävä yhtenäisyytensä ja sitoutuneisuutensa, sillä Ukraina tarvitsee tukeamme niin puolustukseen kuin yhteiskunnan jälleenrakennukseenkin. Ensi vuonna voi hyvinkin avautua mahdollisuus sopia jonkinasteisesta rauhasta tai tiestä rauhaan. Meille suomalaisille on selvää, että me osoitamme tukemme Ukrainalle ja haluamme, ettei ukrainalaisten päiden ylitse käydä mitään neuvotteluja.

Koskaan ei yhden maan vaaleilla ole ollut niin kauaskantoisia seurauksia kuin tämän vuoden Yhdysvaltain presidentinvaaleilla. Turvallisuusvaikutusten ohella kyse on suoraan kaupasta, taloudesta ja työllisyysvaikutuksista. Yhdysvallat ja EU ovat toistensa pääasialliset kauppakumppanit, mutta Trumpin suunnittelemat tullit ovat huolestuttava uutinen maailmankaupalle ja hyvinvoinnille. Uhkana on eurooppalaisen viennin hidastuminen ja siten suuret haasteet kilpailukyvyllemme. Trumpin protektionistinen politiikka vaatii yhteiseurooppalaisen vastauksen.

Me Euroopassa olemme nyt haasteen edessä: on panostettava uusiin kauppasopimuksiin sekä sitouduttava eurooppalaiseen kauppapolitiikkaan ja sisämarkkinoiden yhteisiin pelisääntöihin. Tässäkin Suomen etu on vahva EU. Suomi tarvitsee pärjätäkseen eurooppalaisia sisämarkkinoita, hyvin vetävää vientiä ja vahvoja investointeja. EU:n suunnitelmat unionin kilpailukyvyn vahvistamiseksi ovat enemmän kuin tarpeen.

Samaan kategoriaan kuuluvat EU:n tavoitteet omavaraisuuden vahvistamiseksi ja riippuvuuksien vähentämiseksi. Jos me haluamme menestyä esimerkiksi ilmastosiirtymässä, hyvinvoivassa taloudessa sekä ihmisten elämänlaadussa, emme voi jättää kehitystä riippuvaiseksi aasialaisesta sirutuotannosta tai Afrikasta lapsityövoimalla louhittavista raaka-aineista. Meillä on vastuu omista tarpeistamme.

Kansainvälinen politiikka on tehnyt näyttävän paluun yhteiskuntien ytimeen, mutta varsin rumissa merkeissä. Totuttu maailmanjärjestys natisee liitoksistaan. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu, konfliktit Lähi-idässä ovat hyvin vakavia, Kiina uhkaa länsimaiden vakautta ja Trump palaa Yhdysvaltain vallankahvaan. Tilannetta eivät helpota Euroopan suurmaiden, Saksan ja Ranskan, sisäpoliittisesti epävakaat ja jopa sekasortoiset tilanteet. Vain tiiviinä ja yhteistyökykyisenä osana Euroopan unionia on Suomen mahdollista nousta aallokosta ja päästä kuiville.

  • 17.12.2024
  • Kirjoittanut voima