Dahomey
Mati Diop
★★★★
Dahomeyn kolmesataavuotinen kuningaskunta sijaitsi nykyisen Beninin alueella, kunnes siitä tuli 1890-luvulla osa Ranskan Länsi-Afrikkaa. Kulttuurisesti arvokkaita aarteita ja pyhiä esineitä vangittiin eurooppalaisiin vitriineihin.
Vereslihainen dokumentti kertoo muutamien tällaisten aarteiden palauttamisesta kotimaahansa. Minimalistisella ääniraidalla Ranskasta Beniniin matkaavan patsaan sisäinen ääni jakaa ajatuksiaan ja vie katsojan armotta myös orjalaivojen ruumien ahdistavaan pimeyteen. Aivan kuten numeroiksi ja rahalliseksi arvoksi rahtiluetteloissa typistetyt ihmiset, myös patsas saa numeron nimen sijaan.
Kolonialismin loputonta taakkaa tarkastelevan dokkarin alkupuolella puhutaan hyvin vähän mutta näytetään sitäkin enemmän. Esineiden palauttamisesta otetaan irti kaikki suotuisa näkyvyys aarteita rahtaavan rekan kylkeä myöten. Kaksi valkoista päällysmiestä neuvoo joukkoa mustia duunareita, kun nämä kantavat monen sadan kilon painoista laatikkoa, jossa heidän esi-isiensä taideaarre lepää. Esineiden kautta kerrotaan myös Dahomeyn roolista eurooppalaisten orjakauppakumppanina.
Leffan puolivälissä aletaan puhua, ja kolonialismin elinvoima kielessä ja kulttuurissa sekä poliittisissa ja taloudellisissa valtasuhteissa ryöpsähtää esiin. Noin seitsemästä tuhannesta varastetusta esineestä kotiin on palannut 26 kappaletta.