Lukuaika: < 1 minuutti

Laitetaan metsähaitan aiheuttaja maksamaan

Metsien merkitys suomalaisille on mittava. Metsissä asuu yli puolet Suomen lajeista. Metsät ovat osa suomalaista sielunmaisemaa, rauhoittumisen ja hyvinvoinnin lähde. Metsät ovat myös elinkeino ja Suomen tärkein luonnonvara. Metsien merkitys niin ilmastonmuutoksen torjunnassa kuin luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa on elintärkeä.

Vaikka metsien ja puuston pinta-ala on kasvussa koko Euroopassa, lukuisat raportit kertovat, että metsien ja maaperän kunto huononee. Ilmastonmuutos ja luontokato etenevät kiihtyvällä tahdilla ja vaikuttavat metsien tilaan arvaamattomilla tavoilla. Meidän pohjoiset metsämme ovat erityisen herkkiä ilmastonmuutoksen vaikutuksille.

Viime europarlamenttikaudella hyväksyttiin metsien kannalta todella tärkeää lainsäädäntöä, kuten vaikkapa metsäkatoasetus, luonnon ennallistamisasetus ja uusiutuvan energian direktiivi. Nyt katseet kiinnittyvätkin näiden onnistuneeseen toimeenpanoon.

Toisaalta on selvää, että myös uusia ratkaisuja tarvitaan. Yksi niistä voisi olla Baltic Sea Action Groupin projektijohtaja Taina Ihaksin ajatusta mukaillen metsiensuojelurahasto. Valtio keräisi rahastoon “aiheuttaja maksaa” -periaatteen mukaisesti maksuja kaikilta toimijoilta, jotka aiheuttavat toiminnallaan haittaa metsäluonnolle, esimerkiksi metsäyhtiöltä, mutta myös aurinko- ja tuulivoimatoimijoilta sekä pellonraivauksesta ja rakentamisesta. Maksu määrittyisi esimerkiksi hakkuukuutioiden perusteella tai kerättäisiin maankäytön muutosmaksuna.

Metsiensuojelurahasto olisi tapa lisätä mahdollisuuksiamme päästä luontotavoitteisiimme ja vahvistaa luonnonsuojelun hyväksyttävyyttä vähentämällä yksityisten metsänomistajien taloudellista vastuuta suojelutoimista ja ennallistamisesta. Rahasto mahdollistaisi suojelu- ja ennallistamistoimien rahoittamisen yhä laajemmalla pohjalla ja antaisi metsänomistajille todellisen kannusteen luontoarvoiltaan merkittävien alueiden suojeluun. Aion edistää tätä myös laajemmin EU:n tasolla, sillä tarvitsemme ratkaisuja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen koko Euroopassa.

Olemme osa luontoa ja luonnon tuhoutuminen tuhoaa myös meidät. Jokaisen uhanalaisen lajin tai elinympäristön hävitessä menetämme jotain korvaamatonta, eikä meillä yksinkertaisesti ole varaa siihen.

  • 7.10.2024
  • Kirjoittanut voima