Lukuaika: < 1 minuutti

Tältä kohtaa Aila


Tapahtuman tiedot


Teatteri Avoimet Ovet ja työryhmä tuovat yhteistuotantona syksyllä 2024 näyttämölle kirjailija Aila Meriluodon elämän. Tältä kohtaa Aila jatkaa Teatteri Avoimien Ovien linjausta vaikeuksia kaihtamattomien, vahvojen naisten tarinoiden näyttämönä. Sen ensi-ilta on 4.9.2024 Teatteri Avoimien Ovien näyttämöllä.

Tänä vuonna on kulunut 100 vuotta kirjailija Aila Meriluodon vaiherikkaan elämän syntyhetkestä. Meriluoto (1924–2019) oli paitsi kiitetty runoilija, kirjailija ja kääntäjä, myös vaikean avioliiton kansalliskirjailija Lauri Viidan kanssa elänyt vaimo sekä myöhemmin yksinhuoltajaäiti. Yhdeksällä vuosikymmenellä kirjoittaneen Meriluodon elämässä riittää ammennettavaa; hänen laaja tuotantonsa sisältää useita runokokoelmia, romaaneja ja päiväkirjoja. Teoksissaan hän usein käsitteli omaelämäkerrallisia aiheita, kuten elämäänsä maahanmuuttajana Ruotsissa.

Tältä kohtaa Aila on draama, joka kertoo Aila Meriluodon dramaattisesta elämästä, jota värittivät monet vastoinkäymiset. Näytelmässä käsitellään Ailan erikoisia miessuhteita, suhdetta vanhempiin, ahdasmieliseen yhteiskuntaan ja kirjoittamisen vapauttavaan voimaan. Se on myös matka häpeästä häpeämättömyyteen, sillä Aila suhtautuu elämäänsä lämpimästi, teräväkatseisesti ja huumorilla. Eletty kohdataan raikkaasti ja kuvia kumartamatta.

Esitys sisältää myös Ailan hienovireistä runoutta.

Kesto n. 1 tunti 45 minuuttia, sisältäen väliajan.

Aila Meriluodon roolissa Ella Pyhältö
käsikirjoitus ja ohjaus  Virpi Haatainen

valokuva Outi Vuoriranta
kuvan grafiikka Susanna Zographos

Esityspäivät, liput