Markkinat ovat tunnetusti hyvä renki, mutta huono isäntä. Markkinavoimia ei pitäisikään päästää ratkaisemaan kaikkia asioita, sillä sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja kohtuus eivät kuulu markkinoiden sisäänrakennettuihin periaatteisiin.
Sähkömarkkinoilla on tänä vuonna käynyt niin, että renki on hypännyt kuskin paikalle ja laittanut tuulemaan. Markkinaehtoisesti tapahtuva hinnoittelu tuottaa energiayhtiöille moninkertaisia, jopa kymmenkertaisia voittoja, ja maksumiehiksi korkeista kustannuksista pääsevät tavalliset kansalaiset ja monet pienyrittäjät ja maatalousyrittäjät. Kun sähkölasku nelin- tai kuusinkertaistuu, ei paljoa naurata.
Taloustutkimuksen kyselytutkimuksesta selviää, että 15 prosenttia suomalaisista joutuu ponnistelemaan selvitäkseen talven sähkölaskusta. Kaksi prosenttia vastasi kyselyyn, että ei tule selviämään, vaan joutuu sähkön hinnan takia luopumaan nykyisestä kodistaan ja elämänmuodostaan. Pysäyttäviä lukuja.
Sähkömarkkinoiden erikoiseen logiikkaan on kuulunut, että hinta määräytyy markkinoille viimeksi tulleen, kalleimman tuotannon mukaan. Usein tuo kallein tuotanto tulee sähkön tuottamisesta maakaasulla. Ja Venäjä on jo pitkään ajanut maakaasun hintaa ylös. Toisaalta lisätäkseen omia tulojaan ja toisaalta tuottaakseen EU-maille maksimimäärän harmia.
Kun sähkössä on siirretty yhä enemmän yhteismarkkinoihin, ovat Keski-Euroopan kohoavat hinnat myös Pohjolan riesana. Korjausta nouseviin energiakustannuksiin ei tule, ellei sähkön hinnanmuodostuksen pelisääntöihin uskalleta puuttua.
Energian hintaan vaikuttaminen on oiva esimerkki, miksi eurooppalaista yhteistyötä tarvitaan ja miksi politiikalla on väliä. Suomi ei todellakaan yksin päätä energian tai sähkön hinnoista.
Maakaasun enimmäishinnasta tarvitaan pikaisesti ratkaisu, jotta ensi keväänä uhkaavaan hintakurimukseen saadaan tolkkua. Joulukuun EU-huippukokous on siis jykevästi kiinni meidän kaikkien toimeentulossa.
Energiayhtiöiden ylisuuria voittoja on tässä tilanteessa rohjettava myös leikata. EU-päätöksenteko sallii jo tämän. Nyt odotetaan Suomen hallitukselta esitystä. Energiayhtiöiden ylimitoitettujen voittojen leikkaaminen tuottaa valtion kassaan tarpeellisia tuloja, joilla voidaan helpottaa kotitalouksien, maatalouden ja pienyritysten tuskaa nousevista energialaskuista.
Markkinat ohjaavat kyllä hinnanmuodostusta, mutta jos tarjontaa ei voida nopeasti lisätä, syntyy huonosti ansaittuja voittoja, joiden laskua tavalliset kansalaiset maksavat pitkään. On siis oltava rohkeutta palauttaa renki takaisin omaan rooliinsa ja varmistaa kohtuullisuus sähkömarkkinoilla.