Viherkasveja, kukkakimppuja, kuvausrekvisiittaa, juhlasomistuksia, kukkaseppeletyöpajoja. Helsinkiläinen hävikkikukkakauppa Kukkis tarjoaa sekä perinteisiä että uudenlaisia palveluita. Kimppua ostava asiakas hyväksyy, että jokin kukkasista voi olla hiukan nuupallaan – kaupan tuotteet nimittäin tehdään Plantagenin, Kruununhaan K-Marketin ja muiden yritysten lahjoittamista hävikkikasveista.
”Jos kaupan kimpussa on 12 ruusua, joista yksi on nahistunut, koko kimppu heitetään pois. Tämä tuottaa suuren hiilijalanjäljen”, Kukkiksen perustaja Armi Kunnaala kertoo.
Viherkasvien ja leikkokukkien tuottaminen vaatii paljon vettä ja lannoitetta. Suuri osa kasveista tuotetaan ulkomailla ja lennätetään Suomeen, jossa liian moni niistä päättyy suoraan roskikseen. Jopa 15–40% tuotetuista kukista ja viherkasveista vahingoittuu myyntikelvottomaksi ennen kuin ne päättyvät asiakkaille. Kaikki hävikki ei päädy välttämättä edes biojätteeseen, koska muoviosien lajittelu veisi liikaa aikaa.
Kukkis toimii tällä hetkellä vapaaehtoisvoimin voittoa tuottamattomana yhdistyksenä. Varoja toiminnan kehittämiseen kerätään huhtikuun loppuun saakka Mesenaatti-kampanjalla, jonka tavoitteena on paremmat työvälineet ja mahdollisuus ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.
”Yhdistys tarvitsee pääomaa, jotta toiminta voi kasvaa.”
Kaksi vuotta toiminut Kukkis on yksi harvoista alan toimijoista. Tällä hetkellä hävikkikukkiin liittyvää toimintaa on helsinkiläisellä FloweRescue-yhdistyksellä ja niitä myydään myös pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksissa.
Itseoppinut kukkakauppias Kunnaala innostui kasveista työskenneltyään Espanjassa permaviljelyn parissa. ”Kukkakauppa oli äitini unelma. Hän on nyt eläkkeellä ja auttaa minua myymälässä kesäisin.”
Kesäaikaan myymälä toimii Lapinlahden vanhalla sairaala-alueella Helsingissä. Talvisin Kunnaalalla on toinen työpaja. Kunnaala ei työskentele yksin: vapaaehtoistyöntekijät ja mielenterveyskuntoutujat ovat hänen apunaan.
”Kasvien hoitaminen on meditatiivista, kukat ovat kauniita. Niiden kanssa mitään ei voi tehdä väärin. Kukkatyöpajat myös parantavat kaupunkilaisten luontoyhteyttä”. Kunnaala haluaakin yhdistää hävikin torjunnan yhteisöllisyyteen ja sosiaalityöhön ja pohtii yhteiskunnallisen yritystoiminnan mahdollisuutta.
”Ajan myötä toiveeni on erottaa kukkakaupasta myös voittoa tuottava osionsa. Haluan haastaa kapitalismin kentällä olevat toimijat. Myös eettisesti ja ekologisesti kestävä yritys voi toimia markkinoilla.”
Mesenaattikampanja mesenaatti.me-sivustolla. Rahoitus päättyy 20.4.2021.