Lukuaika: < 1 minuutti

Miksi EU:n ilmastolaki on niin pirun tärkeä juttu?

Olen kevään ja syksyn aikana keskustellut useamman ilmastodenialistin kanssa. Heitä nimittäin löytyy Euroopan parlamentistakin.

EU on tekemässä merkittäviä päätöksiä ilmastopolitiikkansa suhteen. Yksi konkreettisimmista on unionin uusi ilmastolaki, jonka komissio toivoo astuvan voimaan ensi vuoden alussa.

Laista on väännetty ympäristövaliokunnassa koko kevät ja syksy. Vasemmisto ja vihreät ovat halunneet viedä komission alkuperäistä ehdotusta kunnianhimoisempaan suuntaan, konservatiivit ja oikeistopopulistit jarruttaa koko lain etenemisen.

Olen vasemmistoryhmän koordinaattori valiokunnassa ja ilmastolain varjoesittelijä, joten olen ollut tiiviisti väännöissä mukana.

Lyhyt oppitunti lainsäädäntötyöstä EU:ssa: tarvitset perslihaksia. Korona-aikana tarvitset myös hyvän verkkoyhteyden.

Suomessa EU:n ilmastolaista on keskusteltu yllättävän vähän, vaikka kyseessä on ensimmäinen yhteinen ilmastolaki koko EU:lle. Lakiin on kirjattu tavoite hiilineutraalista unionista vuoteen 2050 mennessä. Siinä määritellään polku lähivuosikymmenille kohti tätä määränpäätä ja siitä eteenpäin.

Sillä on väliä, minkä polun EU valitsee. Hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin tuoreen raportin mukaan maailman rikkain kymmenen prosenttia tuottaa yli puolet maailman kaikista päästöistä.

EU:n ilmastolakiin tarvitaan sitovia tavoitteita ja konkreettisia toimia, jotta pystymme vastaamaan ilmastokriisiin.

Onnistuimme ympäristövaliokunnassa nostamaan vuoden 2030 päästövähennystavoitetta vähintään 60 prosenttiin alkuperäisen 50–55 sijaan. Saimme mukaan kirjauksen hiilibudjetista, EU:lle riippumatonta tietoa tuottavasta ilmastoasiantuntijapaneelista sekä siitä, että tuet hiilelle, öljylle ja kaasulle poistetaan 2025 mennessä.

Tieteellisen tutkimuksen mukaan nämäkään toimet eivät riitä pysäyttämään maapallon lämpenemistä puoleentoista asteeseen.

Ympäristövaliokunnan ilmastolakiehdotuksesta äänestetään tällä viikolla parlamentin täysistunnossa.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on todennut, että 55 prosentin päästövähennystavoite 2030 riittää EU:lle.

Tieteellisten tutkimusten mukaan se ei riitä. Ajoin itse 70 prosentin päästövähennystavoitetta.

Denialismin tasoja on monia, myös Euroopan komissiossa.

www.silviamodig.fi

  • 5.10.2020