Hoth-con-tapahtuma kerää Star Warsista ja scifistä kiinnostuneet saman katon alle.
Yhdysvalloissa tieteisviihteen ympärille kehittyneellä fanikulttuurilla on vuosikymmenien historia ja alan tapahtumat ovat massiivisia. Myös bisnes pyörii, ja voisi puhua jopa omasta teollisuudenalasta. Suomessa tullaan kaukana perässä, mutta suunta on ylöspäin.
Ensi vuonna Helsingissä järjestetään järjestyksessä 75. kansainvälinen Worldcon, joka on yksi alan merkittävimmistä tapahtumista maailmanlaajuisesti. Tilaisuudessa muun muassa jaetaan vuotuiset Hugo-kirjallisuuspalkinnot, jotka ovat arvostetuimpia tieteiskirjallisuuden palkintoja.
Worldconia odotellessa tunnelmaan voi virittäytyä numeroa tai paria pienemmässä Hoth-con-tapahtumassa, joka järjestetään toista kertaa 26.-27.11. Star Wars -teemainen tapahtuma kokoaa aiheesta kiinnostuneet yhden katon alle Helsingin Gloriaan, panee paneelikeskustelut käyntiin, lautapelit riviin ja Star Wars -tuotteet myyntitiskille. Tuskin kannattaa yllättyä, mikäli tilaisuudessa kohtaa myös aidonnäköisiin rooliasuihin pukeutuneita Star Wars -hahmoja.
Viime vuonna Hoth-conissa vierailivat muun muassa suomalaisin voimin syntyneen The Twelve Parsec Stare -fanifilmin tekijät. Tuon fanifilmin pääosassa on Boba Fett, ja tämänvuotisen tapahtuman kunniavieraana puolestaan on Boba Fettin aito ja alkuperäinen näyttelijä Jeremy Bulloch – mies jonka kasvoja elokuvassa ei nähty ja joka ei puhunut yhtään vuorosanaa.
Eric Raunio: The Twelve Parsec Stare (Suomi, 2015)
Samoin kuin messut yleensäkin, scifiin, fantasiaan, sarjakuviin ja vastaaviin yhdistettävät con-tapahtumat ovat monille sosiaalisia tilaisuuksia, joissa tavataan samanmielisiä harrastajia ja päivitetään tiedot alan viimeisimmistä virtauksista. Irma Hirsjärvi väitteli vuonna 2009 suomalaisista scifi-faniuden verkostoista, ja hänen mukaansa Suomessa tapahtumat ovat poikkeuksellisen avoimia ja kaikki toivotetaan niihin tervetulleiksi. Hirsjärven Faniuden siirtymiä – suomalaisen science fiction -fandomin verkostot -väitöstutkimus on luettavissa täällä.
Tapahtumavieraan ei siis tarvitse olla taisteluvelho tai jedimestari, eikä jatkoilla tarvitse tilata olutta klingoniksi. Ja kotiin viemiseksi voi ottaa vaikka Jabba the Hutt -tatuoinnin takamukseensa, kuten viime vuonna eräs Hoth-con-kävijä teki.
Tämä tilaisuus auttaa jaksamaan sen tarvitun pari viikkoa ennen Star Wars: Rogue Onen enskaria.
Gareth Edwards: Rogue One – A Star Wars Story, ensi-ilta 14.12.
Myöskään ei kannata jättää katsomatta tätä leluin tehtyä Go Rogue -animaatiota. Yllä animaatiosarjan ensimmäinen osa ja loput kolme osaa tulevat sitten siinä perässä.
Hoth-con Helsingin Gloriassa 26.–27.11.