Esittävä taideKirjoittanut puranen

Sinä marssit vierelläni!

Lukuaika: 3 minuuttia

Sinä marssit vierelläni!

Frida

Anne Rautiainen

Kuopion kaupunginteatteri

☆☆☆☆

Frida Kahlon elämän ensimmäinen onnettomuus tapahtuu kun hän on palaamassa kotiin kommunistinuorten mielenosoituksesta. Raitiovaunun ja bussin törmätessä metalliputki lävistää Fridan kehon tuhoisasti. Liikenneonnettomuus ja sen aiheuttama kipu ja tuska leimaavat koko hänen loppuelämäänsä. Se toinen, pahempi onnettomuus tapahtuu kun Frida tapaa taiteilija Diego Riveran. Tämä onnettomuus leimaa Fridan loppuelämää vielä pahemmin. Fridalle Diego on luonnonvoima, joka vain tapahtuu.

Kuopion kaupunginteatterin Frida kertoo meksikolaisen taiteilija Frida Kahlon (1907-1954) vaiheikkaan tarinan nuoresta aloittelevasta taiteilijasta aina hänen kuolemaan asti. Anne Rautiaisen käsikirjoittama ja ohjaama esitys tuo näyttämölle niin Fridan toiminnan Meksikon kommunistisessa puolueessa yhdessä puolisonsa Diego Riveran kanssa kuin Stalinin epäsuosioon ajautuneen Trotskin maanpaon ja myöhemmän salamurhan Meksikossa. Näytelmä on tarina Fridan kasvamisesta taiteilijaksi ja tarina elämän läpi jatkuvasta fyysisestä kivusta ja kamppailusta, joilla oli keskeinen vaikutus myös Fridan taiteeseen. Ennen kaikkea Rautiaisen Frida kertoo kuitenkin Fridan ja Diegon raastavasta ja repivästä parisuhteesta.

Anne Rautiaisen vahva näkemys aiheeseen ja tematiikkaan on aistittavissa katsomoon asti. Harvoin saa myöskään nauttia teatteriesityksen visuaalisuudesta yhtä paljon. Kuopion kaupunginteatterin Fridassa eri osatekijät käsikirjoituksesta puvustukseen ja lavastukseen, valaistuksesta äänimaailmaan loksahtavat kohdalleen ja näyttämöllä nähdään upea kokonaistaideteos.

Frida. Kuopion kaupunginteatteri. Valokuva: Sami Tirkkonen

Yksi teoksen avainkohtauksia on kun isä opettaa onnettomuudesta sängyssä toipuvalle tyttärelleen, miten hengittämällä peiliin, voi huuruun piirtää oven. Frida avaa tuo oven ja löytää sitä kautta mielikuvituksen ja vapauden, mikä tuo lohtua toipilaalle. Tämä on taiteen yksi tärkeimmistä tehtävistä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Tulkinnan visuaalisuus maalaa näyttämölle Fridan elämän tärkeimpiä vaiheita. Liikenneonnettomuus, yhtä aikaa intohimoinen ja tuhoava rakkaus ja ennen kaikkea Fridan taide näkyvät näyttämöllä upeina Jarmo Jääskeläisen suunnittelemina videoprojisointeina. Ne luovat teokseen huikeita tunnelmia ja tuovat Frida Kahlon taiteen katsojan silmien eteen. Juha Westmanin valosuunnittelu ikään kuin poimii näyttämöltä keskeisen, fokusoi kaiken tärkeän. Vaikka kaikki ympärillä olisi mustaa, voi sisällä olla vahvat värit. Antti Puumalaisen toteuttama äänimaailma, yhdessä musiikin kanssa, kuuluu vahvana läpi esityksen.

Näytelmää tukee erinomaisesti siinä käytetty, lähes yksinomaan espanjankielinen musiikki. Antti Puumalaisen (kitara) ja Ritva Grönbergin (laulu) duo luo vahvoja tunnelmia. Valittu musiikki, joukossa useita espanjankielisen maailman klassikkoja, on mukana lavalla nähtävissä, Fridan elämän keskeisissä tapahtumiassa. Espanjaa osaamaton katsoja pystyy hyvin eläytymään musiikin tunnelmiin, niin vahvasti Grönberg ja Puumalainen ne tulkitsevat. Itse espanjantaitoisena havahduin siihen, miten hienosti Sergio Ortegan ja Quilapayún-yhteen El pueblo unido jamás será vencido -laulun sanat osuvatkaan juuri Frida Kahlon elämäntaisteluun ja lopulta voittoon taiteilijana. Juuri ennen kuolemaansa Frida saa kuin saakin yksityisnäyttelyn Ciudad de Méxicoon. Kävelemään hän ei enää pysty, mutta hänet kannetaan sinne sängyssään. ¡Venceremos!

Frida. Kuopion kaupunginteatteri. Valokuva: Sami Tirkkonen

Virpi Rautsiala tuo Fridan hahmoon sekä herkkyyttä, lämpöä ja elämän iloa että toisaalta kipua ja repivää tuskaa. Hän onnistuu roolissaan yhtä lailla vahvan ja suorasukaisen kuin herkän ja elämän rusikoiman Fridan tulkinnassa. Rautsialan näyttelijäntyö on keskittynyttä ja tarkkaa. Fridan rooli lyö näyttelijä Virpi Rautsialan kanveesiin useamman kerran. Vahvimmillaan hänen tulkintansa onkin tuskaisena, petettynä Fridana Diegon kohdellessa vaimoaan julmasti. Myös Ilkka Pentin Diego Rivera on onnistunut tulkinta. Pentti saa hahmoonsa yhtä aikaa siinä tarvittavaa lämpöä ja sikamaisuutta. Kuolema luurangon hahmossa vierailee näyttämöllä usein, onhan kuolemasta täpärästi selviäminen Fridan elämän keskeisempiä kokemuksia. Sari Harjun pantomiimi (Frida 2) toimii näyttämöllä hienosti. Rautiainen on hienosti antanut aikaa ja tilaa tälle Dos Fridas –tulkinnalleen.

Meksikon värit tulevat näyttämölle Marie Antikaisen toteuttaman lavastuksen ja puvustuksen kautta. Lavastus on varsin niukka, mutta antaa näin tilaa näyttämön toiminalle ja usein pimeä, musta näyttämö korostaa puvustuksen värejä. Lavastuksessa on hienoja yksityiskohtia. Juuri onnettomuuden jäljiltä kipsattu Frida iskee kipsinvalkoisia torson muotoisia piñatoja, jolloin niiden sisältä näyttämölle valuu surrealistisesti kukkia Meksikon kirkkaissa väreissä. Se juuri aidon värinen pöytäliina…

Kuopion kaupunginteatterin Frida koskettaa ja ylevöittää. Tätä varten taide on olemassa.

Arvio julkaistu myös Pessin ja Illusian luona -blogissa. 24.4.2016.
http://pessinjaillusianluona.blogspot.fi/2016/04/sina-marssit-vierellani.html

 

Frida
Kuopion kaupunginteatteri, Minna-näyttämö. Kantaesitys 9.4.2016
.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Anne Rautiainen
Lavastus ja puvustus: Marie Antikainen
Koreografia: Liisa Ruuskanen
Valosuunnittelu: Juha Westman
Äänisuunnittelu: Antti Puumalainen
Projisoinnit, videosuunnittelu: Jarmo Jääskeläinen

Frida: Virpi Rautsiala
Diego: Ilkka Pentti
Frida 2: Sari Harju
Laulaja: Ritva Grönberg
Kitaristi: Antti Puumalainen
Lupe: Annukka Blomberg
Isä: Tapani Korhonen
Trotski / lääkäri: Karri Lämpsä
Alejandro / Breton: Mikko Paananen
Rockefeller / Siqueiros: Antti Launonen
Jacqueline Breton / Cristina: Riina Björkbacka
Natalia Trotski / Fridan äiti: Katri-Maria Peltola

Kommunistisen puolueen jäseniä: Tapani Korhonen, Annukka Blomberg, Mikko Paananen

Tanssijat (Savonia AMK:sta): Riina Aallikko, Terhi Hartikainen, Sanni Kriikku, Saara Kämäri ja Riikka Tolonen.