Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Kirsi Koivuporras
Lusakassa enemmistö elää kädestä suuhun.
Lusakassa kuusihenkisen perheen ruokakorin hinta oli tämän vuoden lokakuussa 2 915 150 kwachaa eli lähes kolme miljoonaa kwachaa kuussa. Euroina tämä tekee noin 448 euroa. Sambiassa kuusihenkinen perhe on varsin keskiverto, sillä perheiden lapsiluku on edelleen korkea.
Ruokakoritutkimusta tekee säännöllisesti Lusakan Jesuiitta-keskus ja koriin on laskettu mukaan ainoastaan välttämättömiä elintarvikkeita, kuten mealie mealia, jota tarvitaan nshimaa varten, vihanneksia, ruokaöljyä, lihaa ja kananmunia.
Lisäksi koriin on laskettu saippua peseytymistä varten ja vaseliinia ihonhoitoon. Siihen ei kuulu muita välttämättömiä perustarpeita, kuten asumiskustannuksia tai veden hintaa. Lisäksi tuotteet on ostettu kaikkein halvimmista paikoista, Soweton markkinoilta ja keskustan kaupoista.
Kun ruuan hinta suhteutetaan palkkoihin päästään yhteenlaskussa aika katastrofaaliseen loppulukemaan. Ajatellaan vaikka entistä opiskelijaani Philinestä, joka työskentelee hotellissa siivoojana. Hän saa uutena työntekijänä palkkaa 300 000 kwachaa kuussa, mikä on alle minipalkan Sambiassa.
Mikäli Philineksen puoliso työskentelisi autokuskina, olisi hänen kuukausipalkkansa minipalkkalain mukaan 600 000 kwachaa. Yhteensä perheellä olisi siis käytössä 900 000 kwachaa, josta pitää ruuan lisäksi maksaa asuminen, vesi, sähkö, puhelinkulut ja lasten koulukulut ja kaikki muu mahdollinen.
Nopeasti laskien voi huomata, että pariskuntana siivooja ja autokuski elävät aika lailla kädestä suuhun jo ilman lapsia.
Ruuan hinta on Lusakassa todella korkea, jopa suomalaisen vapaaehtoisen ja osa-aikatyöläisen kukkarolle. Suurin osa tavarasta maksaa marketeissa saman kuin Suomessa. Minibussilla kulkeminen töihin ja takaisin maksaa kuukaudessa reilut 40 euroa. Helsingissä aikuisen kuukausikortti maksaa suunnilleen saman.
Monesti mietin, miten ihmiset selviävät? Nshimalla, kapentalla ja kaalilla. Tomaatilla ja sipulilla. Totuus on, että monella työssäkäyvälläkin aikuisella on välillä nälkä.