Nelson Mandela näytti, ettei kosto kannata.
Nelson Mandela vietti elämästään 18 vuotta vankiloista pahamaineisimmassa, Kapkaupungin Robben Islandilla. Paikkaa pidetään Afrikan Alcatrazina.
Vangit tekivät raskasta pakkotyötä ja joutuivat taistelemaan kaikista uusista oikeuksista lisärangaistusten uhalla.
Pitkien neuvottelujen jälkeen vangit saivat luvan perustaa jalkapallojoukkueita. Pelin sääntöjä eivät sanelleet vanginvartijat, vaan yksi harvoista vankilan kirjaston kirjoista: Fifan eli kansainvälisen jalkapalloliiton sääntö-kirja.
Peleissä piti kunnioittaa toisia ja pelata reilusti.
Supervaaralliseksi luokiteltu Mandela ei päässyt osallistumaan vankilan jalkapallopeleihin.
1980-luvulla koko maailma alkoi reagoida Etelä-Afrikan syrjiviin siirtomaa-ajan lakeihin. Paikallinen sana ”apartheid” tarkoittaa lakia ja kokonaista yhteiskuntajärjestystä, jossa ihmiset oli luokiteltu ihonvärin ja syntyperän mukaan.
1980-luvulla kaikkialla laulettiin Special A.K.A:n hittibiisiä Free Nelson Mandela! Hänestä tuli apartheidin tunnetuin uhri.
Etelä-Afrikka joutui kauppasaartoon ja syrjään jalkapalloliitto Fifasta. Poliittisen johdon oli pakko reagoida kansainväliseen painostukseen.
Nelson Mandela pääsi pois vankilasta vuonna 1989.
Viisas ja ylpeä Mandela alkoi rakentaa sellaista tasa-arvon ja demokratian yhteiskuntaa, johon hän oli aina itse sanonut uskovansa. Mandela muistutti myös, ettei ainoa ongelma ole epädemokraattisuus, vaan myös työttömyys ja sen tuoma köyhyys.
Kun Etelä-Afrikan totuuskomissio aloitti työnsä vuonna 1995, koko maailma kuunteli todellisista arvojohtajista suurimpia, presidentti Nelson Mandelaa ja arkkipiispa Desmond Tutua.
Vaikka Mandela väistyi presidenttiydestä syrjään vuonna 1999, hänen viitoittamansa rauhan tie jatkui. Vuonna 2003 totuuskomissio sai työnsä päätökseen.
Demokratian tilanne Etelä-Afrikassa on parantunut enemmän kuin moni 1980-luvulla uskoi.
Vuonna 2010 Mandela iloitsi kunnianosoituksesta. Etelä-Afrikka sai isännöidä jalkapallon maailmanmestaruuskisojen
lopputurnauksen.
92-vuotias ex-presidentti istui stadionin katsomossa onnellinen hymy kasvoillaan. 85 000 ihmistä Johannesburgin stadionilla ja miljoonat television ääressä tanssivat: nyt on tullut Afrikan vuoro.
Lepää rauhassa, Madiba.
Iida Siimes