Olkaa hyvät mediat, siinä teille kohuotsikko, jonka missasitte. Vielä ehtii, vaalit eivät ole ohi!
Olkaa hyvä mediat, siinä teille kohuotsikko, jonka missasitte. Vielä ehtii, vaalit eivät ole ohi!
Minä sitten tykkään Ruotsista, kuten jokainen itseään kunnioittava ja lievästä luontaisesta itseinhosta kärsivä suomalainen. En niinkään pidä lihapullista tai Ikeasta, vaan sikäläisestä aktivistirintamasta.
Pari viikkoa sitten Tukholmassa pidettiin yhden viikonlopun aikana kolme isoa tapahtumaa, jotka kaikki käsittelivät rasisminvastaisuutta ja joista kaksi lisäksi feminismiä. Ihan mahtavaa.
Toki ruotsalaisilla on omat ristinsä – poliitikkoja, jotka saavat täkäläiset persut vaikuttamaan lepsuilta, laiton rekisteri romaneista ja maahanmuuttopolitiikka, joka loukkaa ihmisoikeuksia, vaikkakin, jos rehellisiä ollaan, niin meidän politiikkamme on vieläkin epäinhimillisempää.
Kyseisen viikonlopun aikana puoluekokoustaan pitänyt ruotsalainen Feministisk initiativ (Fi) äänesti muiden asioiden ohella myös EU-vaalien ehdokaslistasta. Jäsenten kannatuksen saaneen listan ykkösnimi on romaninainen, Soraya Post.
Hänen perheensä nimet löytyvät Ruotsissa viime vuonna kohua aiheuttaneesta poliisin laittomasta romanirekisteristä. Post on romaniaktivisti, ja jos Fi saa edes yhden ehdokkaan läpi, se tulee olemaan Post.
Post ei ole kuitenkaan EU-vaalilistan ainoa nimi, joka herättää toivoa. Koko lista on vaikuttava, ja listalla numero 8 on Amany El-Ghareb, palestiinalainen aktivisti miehitetyltä Länsirannalta. Hän on turvapaikanhakijana Ruotsissa.
Fin listalle päästessään El-Ghareb teki historiaa ensimmäisenä paperittomana naisena, joka on nostettu poliittisen puoleen EU-vaaliehdokkaaksi. Sittemmin El-Gharebille on myönnetty tilapäinen oleskelulupa.
Voiko paperittoman henkilön sitten oikeasti asettaa ehdolle vaaleihin? Ruotsin lain mukaan voi, koska sille ei ole mitään estettäkään. Häntä voi äänestää, vaikka hän itse ei saisi äänestää samoissa vaaleissa.
Mitä tapahtuu, jos paperiton äänestetään Euroopan parlamenttiin? No, paperittomana ja vailla työ- ja oleskeluoikeutta olevana hän ei voisi toimia meppinä, eihän hän voi tehdä muutakaan työtä. Siinä olisi sitten haastetta demokratialle.
Fin Ulos rasistit ja sisään feministit -slogan näyttäytyy ehdokasasettelun osalta enemmänkin toimintasuunnitelmana kuin pelkältä iskulauseelta.
Se saa myös kaltaiseni puoluepolitiikan suhteen lähes luovuttaneen toivomaan, että EU-vaaleissa saisi äänestää toisen valtion ehdokasta!
Maryan Abdulkarim