Osallistava sosiaaliturva jakaa niiden työttömien mielipiteet, jotka hankkeesta ovat ylipäänsä kuulleet.
Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestön (TVY) puheenjohtaja Lea Karjalainen puolusti Voiman 3/2014 haastattelussa vahvasti sosiaaliturvan vastikkeellistamista ja aktivointitoimien lisäämistä. Kaikki työttömät eivät yhdy Karjalaisen näkemyksiin.
Hollolan työttömien yhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Kuusinen sanoo suunnan olevan täysin väärä.
”Osallistava sosiaaliturva on pakkotyötä. Ei köyhyysrajalla olevilta voida ottaa 40:tä prosenttia tuista pois, jos he eivät osallistu johonkin kaksi tuntia päivässä.”
TVY:n hallituksen varajäsenenä toimivan Kuusisen mielestä osallistava sosiaaliturva on työttömiä nöyryyttävä ja rankaiseva, ja hän on pettynyt siihen, että Lea Karjalainen ajaa mallia sulassa sovussa kokoomusministerien kanssa.
Karjalainen on sanonut, että työttömien paikallisyhdistyksissä moni näkee osallistavassa sosiaaliturvassa mahdollisuuksia. Antti Kuusinen ei tiedä ketään, joka mallia kannattaisi, ja toivoo kannattajien tulevan rohkeasti esiin. Hän uskoo, että Karjalainen ajaa julkisuudessa vain omaa mielipidettään ja myötäilee korkeassa virassa olevia.
TVY:n hallituksen jäsen Sirpa Uusimäki Kurikan työnhakijat -yhdistyksestä kertoo, että ainakaan kaikki kurikkalaiset työttömät eivät osallistavaa sosiaaliturvaa vastusta.
”Toiset näkevät sen hyvänä asiana, mutta monia arveluttaa se, mitä osallistavat työt olisivat”, Uusimäki sanoo.
Hänen mukaansa osallistavan sosiaaliturvan tuomien velvoitteiden tulisi olla mahdollisimman monialaisia, eli esimerkiksi opiskelu kansalaisopistossa ja oman kunnon hoitaminen liikunnalla pitäisi hyväksyä rahan eteen tehdyksi työksi.
Uusimäen kuuleman mukaan osallistavasta sosiaaliturvasta on puhuttu TVY:ssä paljon, vaikka sitä ei olekaan käsitelty niissä hallituksen kokouksissa, joissa hän on ollut mukana.
Sirpa Uusimäki sanoo, että moni työtön muodostaa mielipiteensä vasta kun asiasta on tarkempaa tietoa. Hänen mukaansa on paljon työttömiä, jotka eivät tiedä, mitä heidän varalleen suunnitellaan. Tämän vahvistaa myös TVY:n hallituksen varapuheenjohtaja Juhani Heino Ylöjärven työttömien yhdistyksestä.
”Eivät työttömät ole kärkkäinä selvittämässä näitä asioita”, Heino sanoo.
Heino ei halua sanoa henkilökohtaista mielipidettään osallistavasta sosiaaliturvasta, koska moni työtön muodostaa mielipiteensä muiden sanomisten perusteella. Hän kertoo, että Pirkanmaalla osa työttömistä kokee osallistavan sosiaaliturvan hyvänä asiana, osa ei.
”Suhtautuminen riippuu paljon siitä, miten hanketta lähdetään toteuttamaan.”
Tällä hetkellä kysymykset leijailevat ilmassa, ja työttömät odottavat vastauksia.
_______________
Työttömien uusi ääni
Työttömien valtakunnallinen yhteistoimintajärjestö sai 25.4. uuden puheenjohtajan. Samalla yli puolet hallituksen jäsenistä vaihtui.
Puheenjohtajaksi astuu 35-vuotias Jukka Haapakoski, joka on toiminut Suomen sosiaali- ja terveysjärjestön Sosten erityisasiantuntijana. Myös työttömien edunvalvojana hän haluaa ajaa etenkin työttömien terveydenhoitoa.
”Köyhien ja rikkaiden elinajanodotteessa on 7−8 vuotta eroa. Monilla työntekijöillä on työterveyshuolto”, Haapakoski sanoo.
Hän muistuttaa, miten julkisia määrärahoja on vähennetty ja yli 50-vuotiaat työttömät jätetty vähälle huomiolle.
Osallistavaa sosiaaliturvaa Haapakoski pitää peikkona, josta liikkuu paljon väärinkäsityksiä.
”Uutta siinä on vain puhe siitä, että työtön voisi itse vaikuttaa siihen, miten osallistuu. On kuitenkin levällään, mitä se olisi.”
Häntä harmittaa työttömien syyllistäminen.
”Ikään kuin he eivät haluaisi tehdä töitä.”
Haapakosken mukaan TE-toimistojen pitäisi tarjota oikeita työpaikkoja ja vähentää turhaa kontrollia sekä tiukkoja karenssikäytäntöjä.
Sitten hän kertoo työttömästä, jolta katkaistiin tuet, kun tämän nähtiin keittävän kahvia vapaaehtoisesti kierrätyskeskuksen avajaisissa.
Noora Laaksonen
Noora Laaksonen