Lukuaika: < 1 minuutti

Maailma & me

Maailma & me -toimitus matkustaa Lappiin sekä puhuu ruotsia & paskaa.

Matkailu pilasi Lapin arkkitehtuurin, vai pilasiko?

Arkkitehti Harri Hautajärvi väittää väitöskirjassaan Autioituvista lomakaupunkeihin, että laskettelu muutti Lapin tunnetut maisemakohteet matkailukeskuksiksi. Edullinen ja nopea rakentaminen, standardointi sekä teolliset rakennusmateriaalit ja -tavat yleistyivät.

”Toteutettiin monia kehnosti suunniteltuja, mitäänsanomattomia ja ympäristölleen vieraita matkailurakennuksia”, Hautajärvi arvioi. Tämä on varmasti totta. Silti esimerkiksi Levillä Sirkan persoonaton alppikopiokylä on kotoisa ja oikea kylä, jossa on oikeat mittasuhteet.

Levistä olisi monella suomalaisella kylällä opittavaa, eikö? Kapeat kujat, ravintolat ja kaupat kivi- ja hirsijalassa.

_______________

Vale, emävale, yliopistojen strategiapuhe…

Normaali paskapuhe on tietoista toimintaa, jossa ”esityksen totuusarvolla ei ole merkitystä”, Pertti Haaparanta kirjoittaa Akateemisessa talousblogissa. Valehdellessa esitetään vilpillisesti jotakin, joka ei ole totta.

Akateeminen paskapuhe on sen sijaan ”kirjoitettu niin, että sen sanomaa ei saa kovasti yrittämälläkään selkeäksi”. Yliopistojen strategiat on kirjoitettu kumpaakin edellistä strategiaa yhdistelemällä.

Syntyy sontaa, joka tuottaa sitä itseään: arvohöpötystä, strategioita, missioita, visioita ja arviointien arviointeja. ”Suurin syy lienee se, että yliopistojen päärahoittaja valtio ja sen agenttina opetusministeriö, OKM, on niitä vaatinut”, Haaparanta arvioi.

Hän muistuttaa, että sonnan luominen syö voimavaroja ja ”alentaa akateemisen henkilöstön työmoraalia”.

http://blog.hse-econ.fi/?p=6100

_______________

Kielipeli on ohjelmoitava uudelleen

Aina välillä esiin nousee uusia perusteluita kumota ruotsin kielen pakko-opetus. Nyt kielipeliin on nostettu esille kilpailuetuargumentti yhdistettynä moderniin näkemykseen automaattisen tietojen käsittelyn eli ATK:n tehokkuudesta.

Kansallishenkinen ja Suomalainen Suomi -taustainen Vapaa kielivalinta -yhdistys on bootannut mikromikkonsa uudestaan: ”Suomalainen yhteiskunta voisi saavuttaa merkittävää kilpailuetua järjestämällä aikaa ja resursseja lukio-ohjelmoinnille”, perustelee tietokonetekniikan tohtori, Vapaa kielivalinta -yhdistyksen varapuheenjohtaja Heikki Orsila.

”Huonolla ruotsilla sentään pärjää kaikissa Pohjoismaissa, kun taas huonolla ohjelmointitaidolla ei tee mitään”, muistuttaa puolestaan Voiman kilpailuetuhenkinen Maailma & me -toimitus.

http://vapaakielivalinta.fi

Koonnut Kimmo Jylhämö

  • 2.5.2014