Lukuaika: 2 minuuttia

Jos Skotlanti itsenäistyy, Britannia saattaa menettää ydinaseet

Itsenäisyydestä äänestävän Skotlannin mukana Britannia menettäisi ainoan paikan, jossa se voi säilyttää ydinaseitaan.

Skotlanti äänestää itsenäistymisestä syyskuun puolivälissä. Vaikka Britanniassa käytävä debatti on keskittynyt taloudellisten vaikutusten punnitsemiseen, pelissä on muutakin: jos Skotlanti itsenäistyy, Britannia saattaa joutua luopumaan ydinaseistaan. Kaikki Britannian ydinaseet sijaitsevat nimittäin Skotlannin alueella, ja skotlantilaispoliitikot ovat ilmaisseet halunsa niiden pois siirtämiseksi.

Skotlannin parlamentissa enemmistön muodostavan Scottish National Partyn (SNP) puheenjohtaja Alex Salmond on tehnyt selväksi, että ydinkärkiä ei itsenäisessä Skotlannissa säilytettäisi. Itsenäisyyskampanjan alulle laittanut SNP haluaa sisällyttää vaatimuksen perustuslakiin.

Britannian neljää Vanguard-sukellusvenettä, jotka ovat yhteensopivia Trident-ydinohjusten kanssa, on 60-luvulta lähtien säilytetty Faslanessa, jossa Glasgow’n halki virtaava Clyde-joki yhtyy mereen.

Ydinsukellusvenetukikohtaa vastapäätä on vuodesta 1982 sijainnut leiri, joka kampanjoi ydinaseista luopumisen puolesta. Vajaan vuoden verran leirissä majaillut aktivisti Jimmy Watson kertoo, että ensimmäistä kertaa sitten 80-luvun alun – ennen kuin Margaret Thatcher lujitti asemaansa – on mahdollista, että ydinkärjistä päästäisiin eroon.

”Skotlantilaiset poliitikot ovat perinteisesti olleet ydinaseita vastaan. He eivät valitettavasti ole voineet päättää luopua niistä, koska Skotlannin kansanedustajat ovat aina vähemmistö Westminsterissä [Britannian parlamentissa]”, Watson sanoo.

Jos itsenäisen Skotlannin hallitus määräisi ydinaseet siirrettäväksi, on Watsonin mukaan todennäköistä, että niistä luovuttaisiin kokonaan.

”Parasta kun on se, ettei Britanniassa ole muuta paikkaa ydinohjusten säilömiseen.”

Britannian hallitus näkee ydinaseet osana laajempia neuvotteluja, joissa itsenäisyyden toteutuessa 18. syyskuuta puitaisiin niin valtion velan kuin valuutankin jakamista.

Puolustusministeriö on tehnyt selväksi, ettei se varaudu siihen, että ydinaseasiasta tarvitsisi neuvotella:

”Olemme luottavaisia, että skotlantilaiset äänestävät jäävänsä Britannian perheeseen, sillä vain niin Skotlanti voi varmistaa turvallisuutensa ja hyötyä Yhdistyneen kuningaskunnan armeijan vahvuudesta, tukikohdista ja asekalustosta”, sanoi puolustusministeriön puhemies BBC:lle kesäkuussa.

Vuosi sitten The Guardian uutisoi Britannian hallituksen selvittävän mahdollisuutta julistaa Faslane osaksi Britanniaa, kuten on tehty armeijan tukikohdille esimerkiksi Kyproksella. SNP:n Salmondin suunnitelma taas on tehdä Faslanesta perinteinen armeijan tukikohta.

Britannian hallitus näkeekin Skotlannin mahdollisen itsenäisyyden uhkana. Vara-amiraali John McAnally sanoi maaliskuussa Telegraph-lehdelle, että Skotlannin itsenäisyys on ”suurin strateginen uhka Britannian armeijalle” ja on ”täysin mahdollista”, että Britannian olisi pakko luopua ydinaseistaan.

”Menettäisimme luultavasti erityissuhteemme Yhdysvaltoihin, statuksemme johtavana sotilasmahtina ja jopa pysyvän paikkamme YK:n turvallisuusneuvostossa”, McAnally pelotteli.

Elokuun lopussa gallupit näyttävät kyllä-puolelle 40–45 prosentin kannatusta.

On siis hyvin mahdollista, ettei Skotlanti päätä itsenäistyä ja ydinsukellusveneet jäävät Faslaneen.

Kirjoittaja on Voiman ja Fifin Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Fanny Malinen