Hampusta saa paljon muutakin kuin pelkkää päihdettä. Itse asiassa se on hyvin monipuolinen kasvi. Hampusta valmistetaan erinomaisia vaatteita, köysiä, ihonhoitotuotteita, polttoainetta, erilaisia öljyjä ja selluloosaa.
Vielä tänäkin päivänä sana hamppu nostattaa karvat pystyyn suurimmalta osalta suomalaisista. Keskustelut ovat saaneet monesti jo aivan naurettaviakin piirteitä. Lähinnä huvittavuus johtuu pelkästään tietämättömyydestä. Ei hampusta tehdyn paidan osto tarkoita sitä, että kannattaa kannabista. Monet tuntuvat näin luulevan.
Hampusta saa paljon muutakin kuin pelkkää päihdettä. Itse asiassa se on hyvin monipuolinen kasvi. Hampusta valmistetaan erinomaisia vaatteita, köysiä, ihonhoitotuotteita, polttoainetta, erilaisia öljyjä ja selluloosaa. Jopa Adidaksen mallistosta löytyvät hamppulenkkarit. Hampusta voidaan myös valmistaa jauhoja ja rouheita. Siemenet ovat erittäin ravintorikkaita, ja niitä voi popsia sellaisenaan ilman päihdyttävää vaikutusta.
Lääkkeenä kannabista on käytetty jo vuosituhansien ajan joko polttamalla tai syömällä kasvin kukintoa. Hampun vaikutus perustuu useisiin kymmeniin eri kannabinoideihin, ja sitä on käytetty hyvin tuloksin lukemattomiin eri tauteihin ja vaivoihin. Suomessa onkin kehitteillä erilaisia kannabinoidilääkkeitä. Näiden hamppulääkkeiden uskotaan olevan yleisessä käytössä jo viiden vuoden kuluttua.
Kuituhamppua voi viljellä melkein kaikkialla. Hamppu kasvaa nopeasti, vie elintilaa rikkakasveilta ja samalla parantaa maaperän laatua. Suomessakin hamppua viljeltiin yleisesti tekstiilien raaka-aineeksi aina 50-luvulle asti, jolloin synteettiset kuidut valtasivat markkinat. Luonnonmukaiselle kuituhampun viljelylle on onneksi odotettavissa taas uutta nousua.
Toki hampusta saa tuotettua nautintoakin. Kannabistuotteet hasis ja marihuana ovat yksi vanhimmista ja käytetyimmistä tajuntaan vaikuttavista aineista. Sitä pidetään yhtenä turvallisimmista nautintoaineista, sillä sen yliannostukseen ei voi kuolla. Ainakaan yhtään kuolemaan johtanutta tapausta ei ole tiedossa.
Tutkimuksia kannabiksen vaikutuksista on tehty vino pino, ja ainakin tietyt asiat voidaan jo mainita faktana. Riippuvuutta kannabiksen käyttö aiheuttaa vähemmän kuin alkoholi ja tupakka. On myös tutkittu, että vuosien kohtuullisen käytön jälkeen älykkyysosamäärä ei laske. Lähimuisti heikkenee, mutta ei pysyvästi.
Maailman terveysjärjestön WHO:n tekemän tutkimuksen mukaan kannabis on vaarattomampaa kuin alkoholi. Täytyy kuitenkin muistaa, että alkoholi häviää elimistöstä vuorokauden kuluessa, kun taas kannabis säilyy kehossa parin viikon verran. Kannabis ei myöskään sovi kaikille, kuten ei alkoholikaan. Osalle pilvessä olo on miellyttävä kokemus, mutta joillakin kannabis saattaa laukaista paniikkihäiriön.
Viime aikoina myös Suomessa on herätetty keskustelua siitä, pitäisikö kannabis laillistaa vai ei. Varsinkin Länsi-Euroopassa suuntana näyttää olevan laillistaminen. Näkökantoja on kuitenkin monia. Kyllähän sekin varmasti pitää paikkansa, että kannabiksen käyttäjät siirtyvät helpommin kovempiin huumeisiin kuin pelkästään alkoholia käyttävät. Olisiko kuitenkin syynä se, että kovempia huumeita tarjoavat samat rikolliset kuin kannabistakin? Laillistamalla kannabiksen saisi rikollisuuden ainakin vähenemään.
160 kaupungissa ympäri maailman järjestetään 4.5.2002 mielenosoituksia kannabiksen laillistamisen puolesta. Helsingissä hamppukulkue lähtee Hesperian puistosta, Turussa Puolalanmäeltä Aurakadun päässä.. Molempien kulkueiden lähtö kello 14. www.sky.org & www.vihreetpantterit.org
Milla Rinne