Tampereen Pyhäjärvellä kelluvasta puutarhasta irtoaa tänä kesänä monenlaista suun- ja silmäniloa.
Itämaisia salaatteja, chiliä, yrttejä, auringonkukkia, mansikoita, ruusupapua, kohoavia köynnöksiä… Tampereen Pyhäjärvellä kelluvasta puutarhasta irtoaa tänä kesänä monenlaista suun- ja silmäniloa.
”Mitä nyt innokkaat ihmiset haluavat lautalla kasvattaa”, projektia vetävä kuvataiteilija Sami Maalas tiivistää.
Kelluva puutarha on Maalaksen yhteisötaideprosessin ”multihuipentuma”. Kierrätysmateriaalista on rakennettu tätä ennen kaksi lauttaa. Vuonna 2009 Helsingin juhlaviikoilla Töölönlahtea seilasi Medusan lautta ja viime kesänä Pyhäjärvellä purjehti Mökkielämää-teos, eli perusmökki tikkatauluineen ja pallogrilleineen.
”Ideana on tarjota ihmisille osallistavaa tekemistä kollektiiviveistoksen muodossa”, Maalas kertoo. ”Porukkaa on tullut mukavasti mukaan, kesän mittaan varmaan vielä lisää.”
Avoimia työpajoja on järjestetty Pispalassa muun muassa nykytaiteen keskus Hirvitalolla sekä rannan palstaviljelmiä puolustavalla Kurpitsatalolla.
”Kelluvalla puutarhalla kommentoimme Pispalan ja Tahmelan rannan ryytimaiden tilaa ja niiden tärkeyttä ihmisten henkireikänä ja virkistysalueena. Pidämme ääntä ja taistelemme palstojen puolesta, sillä kaupungilla on kovat paineet rakentaa alueelle.”
Suuri osa lautan materiaaleista on saatu lahjoituksina. Ponttoonit ovat kierrätettyjä, suurkeittiöistä kerättyjä kanistereita, ja lautan perustoiminnot, kuten valot, saavat energiaa aurinkopaneelieista.
Puutarha pannaan vesille kesäkuun lopulla, ja se kelluu ankkurissa Pyhäjärven rannan tuntumassa kesän ajan.
”Lautalle pääsee veneellä tai kahlaamalla, ja välillä se tuodaan laituriin. Ehkä vierailemme Tampereen Laukontorilla, sillä lauttaa voi työntää airoilla gondolin tyyliin”, Maalas selvittää.
”Haaveenani oli tehdä lauttaan siipirattaat, mutta ehkä ensi vuonna.”
Puutarha vaatii hoitoa, mutta työntekoa ilostuttavat erilaiset tapahtumat. Luvassa on ainakin performansseja ja musiikkiesityksiä.
”Loppukesästä lautta nostetaan vesiltä ja pidetään sadonkorjuujuhlat, jossa kesän hedelmät jaetaan”, Maalas kertoo.
”Tärkeää on, että tapahtumia ideoidaan ja tuotetaan matkan varrella yhdessä osallistujien kanssa.”
Mukaan projektiin ovat tulleet Hirvitalon & Kurpitsatalon lisäksi Pispalan yhdistysten verkosto Pispalan kumppanuus, Sanataideyhdistys Yöstäjä ry & Dodo ry:n Tampereen kaupunkiviljelijät. Tiedot päivittyvät blogiin www.kelluvakaupunki.blogspot.com.
Anna-Sofia Joro