Vaikka Max Weber pitikin rahanlaskemista, Geldrechnung, päämäärärationaalisen toiminnan mallina, osakkeita ostettaessa on usein rationaalisuus kaukana.
Pörssiosakkeiden hinnanmuodostus on enemmän tai vähemmän sattumankauppaa. Aivan erityisen vaikeaa on ennakoida sitä, kuinka tulevaisuudessa kukin osake tai toimiala käyttäytyy. Vaikka Max Weber pitikin rahanlaskemista, Geldrechnung, päämäärärationaalisen toiminnan mallina, osakkeita ostettaessa on usein rationaalisuus kaukana. Erityisesti piensijoittajien laita on usein näin. Hinnoilla on toki yhteys reaalitalouteen, mutta matka voi olla joskus pitkä.
Myös homo oeconomicus on psykologinen olento, pessimisti tai optimista, joka usein uskoo siihen mitä toivoo. Piensijoittajalla on tuskin koskaan käytössään aikaa ja osaamista sen valtavan informaation käsittelyyn, joka talousmaailmassa liikkuu.
Suurten sijoittajien toiminta taas näyttää indeksejä ja kurssien muutoksia seuraavalle epärationaaliselta, vaikka se ei sitä ole. Nokia on usein saanut takkiinsa julkistettuaan hyvän tuloksen, koska ennusteet lupasivat vielä parempaa. Tulevaisuus on aina diskontattu hintaan, ja jos trendi ei näytäkään toteutuvan, reaktio on nopea ja kertautuva.
Kaikenlainen epävarmuus ja uhka on myrkkyä osakekursseille. Satuin näkemään suorana CNN:n uutislähetyksen 11.9.2001. Aikani katastrofia tuijoteltuani juoksin tietokoneelle tarkoituksenani seurata netistä suomalaista uutisointia. Millekään uutissivuille ei päässyt, mutta maailman pörssikurssit sai samalla kertaa nähtäväkseen. Joka ikinen indeksi syöksyi alaspäin kuin häntä, ja jo siitä saattoi päätellä, että ainakin joidenkin mielestä jotain todella hirveää oli tapahtunut.
Benefonin osakekurssin poukkoilua on ollut ilo seurata tapauksena, jossa pienikin hyvä uutinen nostaa kurssia ylettömiin. Kun Benefon ryhtyi suuren mediakohun saattelemana piilottelemaan kännyjään cokispulloihin rugbyn MM-kisojen aikana, kurssi lähti nousuun, oli muutaman päivän ajan lähtökohtaan nähden korkealla ja syöksyi yhtä lujaa alas.
Markkinointiyhteistyö maailman kalleimman brändin kanssa herätti monissa uskon valoisaan tulevaisuuteen. Koska yrityksen taloustila on kuitenkin niin heikko, ettei konkurssikaan olisi ihme, kurssi on matanut kuukausitolkulla alamaissa. Se, että yhtiön tuote, gsm/gps-teknologiaan perustuvat paikannus- ja turvalaitteet, on hyvä, ei paljon ilahduta, kun vakavaraisuus ja maksukyky on kuralla.
Millä itse tekisin kauppaa? Warranteilla. Niiden kurssit heittävät sellaista vauhtia, että on todennäköistä päästä joskus huomattavaan voittoon. Tai hävitä koko sijoituksensa. Älkää pitäkö tätä sijoitusneuvona, olkaa hyvä.
Gerry B. Ilvesheimo, gerry.b.ilvesheimo@helsinki.fi